Ако изборите бяха честни, Ивайло Калфин и Стефан Данаилов щяха да бъдат президентската двойка на България. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него изборите на много места трябва да бъдат касирани, а въпросът за президентските стои открит.Това не е самоцелно, не е неуважение. Най-важното е да не допуснем оттук нататък да се правят избори по този начин, защото ще е крах на демокрацията," поясни той.

Знам от какво много се страхуват ГЕРБ - от повторни избори, каза соцлидерът и обясни: „Защото ще трябва да извадят нови 100 милиона лева, за да постигнат подобен резултат, ще трябва да издрусат отново бизнеса."
Той каза, че знае за случаи на така „издрусани" бизнесмени в Смолян, Девин, Ловеч.

Станишев отново подчерта, че не може да поздрави премиера Борисов за победата, защото това би означавало да каже, че БСП приема този нов начин на правене на избори. „Имаме най-скандално проведените и провалени избори и демокрацията в България е под заплаха," подчерта той.
Борисов се опита да яхне антикомунистическата вълна и да се представи за най-големия антикомунист, каза Станишев, припомняйки пресконференцията на ГЕРБ в изборната нощ.

„Не приемам от него той да бъде учител по демокрация, особено след тези избори. Аз признавам неговото право да се развива. Това, че на времето е напуснал МВР, за да не се откаже от членството в БКП, не е драматично - драматичното е, че той дава акъл в тази посока.

Не отнемам неговото право да еволюира. Г-н Борисов би трябвало добре да знае, че не е било възможно да стане член на БКП някой, който не отговаря на тогавашните критерии и стандарти и да се изкарва за репресиран. Добре е да го помни, добре е да го помнят и българските граждани", добави още експремиерът.

Той отново подчерта, че изборите не са били свободни и демократични и че най-важното е това да не остане безнаказано. „Този байганьовски начин да се правят избори с бой и купуване трябва да има спирачка", каза Станишев и допълни, въпросът ще бъде сериозно анализиран и че не може да се отмине с мълчание.

Станишев посочи, че не знае дали Плевнелиев е в течение за начина на правене на изборите от Цветанов и Борисов, но е сигурен, че вътрешният министър е в основата и има подозрения, че и премиерът също е наясно.

Според Станишев в БСП няма основания да стоят с наведени глави. Искания за негова оставка не е имало, а пускането на подобни твърдения е провокация към БСП и саботаж на постигнатото.
„ГЕРБ постигна смазване на дясното. Не постигнаха смазване на БСП", подчерта той и добави, че е наясно с плановете на управляващата партия - „те след като разбиха десницата, ще се опитат да разбият БСП."
Той обаче е категоричен, че този план няма да сработи: „Не приемем от Бойко Борисов и Цветан Цветанов да ме учат на демокрация, защото тези избори бяха направени с мутри."

По думите му много хора, извън БСП, сега вярват, че левицата е алтернатива на управляващите. Според него на втория тур около 550 хиляди гласа повече е получила червената двойка, а сред тях има много, които не са нито от БСП, нито от ДПС.

За дадените гласове от ДПС Станишев изрази признателност: „Не приемам тезата на управляващите, че това са гласове, от които трябва да се срамуваме. Не приемам опитите на Борисов да всява интриги. Това е негова игра, която цели раздробяване на опозицията."

Антон Кутев съобщи, че резултатът от президентския вот е 165 хиляди гласа или 5% разлика, купеният и контролираният вот са повече от 5%, т.е. резултатът е, че Росен Плевнелиев ще стане президент с купен и контролиран вот, каза той.

От своя страна Михаил Миков каза, че има редица случаи, в които членове на БСП са работили срещу резултатите на БСП.
Според Станишев по темата за „троянските коне" в партията не е въпросът да се режат глави самоцелно. Запитан дали саботьорите са имали подкрепата на Първанов, той каза, че няма да влиза в интриги.