БСП все пак има областен град. Реално на тези избори в Сливен се борят двама души на червената партия - Кольо Милев, досегашен кмет, издигнат от левицата и Стефан Радев, който спечели изборите, издигнат от ГЕРБ.

Интересен факт в биографията на новия кмет обаче е, че е по-социалист от стария. Милев не е член на БСП, докато Радев е доскорошен ръководен кадър в партията.

Спечелилият кандидат на ГЕРБ в Сливен е бил член на Общинското ръководство на БСП в града и то дори до момента, в който управляващите го издигат.

Социалистите дори коментират, че Кольо Милев е безпартиен. Червените в града на стоте воеводи изтъкват в същото време, че Стефан Радев даже не е подал молба за изключване от партията, на която доскоро е служил.

По устав, в мига, в който даден социалист „прегърне" идеите на друга формация и бъде издигнат от нейно име, се констатира неговото напускане.

Самоизключването трябва да бъде констатирано на заседание на Общинския съвет на БСП в Сливен, който да приеме документ, че Стефан Радев е „скъсал" с БСП. От „Позитано" 20 обаче се съмняват това да е факт и най-вероятно в архивите на столетницата Радев все още фигурира като социалист.

Междувременно на брифинг в Сливен стана ясно, че около 3 500 гласа е разликата на балотажа от 1 ноември в полза на Стефан Радев.

Общият брой на гласувалите избиратели е 45 867. От тях 23 955 са гласували за Стефан Радев. Недействителните бюлетини са 1426. От общо 96 населени места, 47 са на ГЕРБ.