Членовете на Националния съвет на БСП се събраха, за да обсъдят резултатите от консултациите с "Има такъв народ" и да вземат решение дали да подкрепят предложеното от тях правителство. На влизане в централата на "Позитано" 20 Янаки Стоилов коментира, че НС на БСП дължи и на членовете, и на избирателите на партията споразумение с ясни и конкретни ангажименти за определен срок като условие за подкрепа на кабинета. Това обаче трябва да залегне в официално споразумение, а не като изявление в точки.

И БСП обсъжда представените им имена за министри

И БСП обсъжда представените им имена за министри

Националния съвет на БСП ще решат за подкрепата си

За около месец ръководството на партията извървя дълъг път - от сериозни критики към "Има такъв народ" до 90% съвпадение на програмите, ние се чувстваме уважени партньори и сега влизам вътре да разбера каква е цената - така Кирил Добрев коментира подкрепата за ИТН от страна на БСП.

Калоян Паргов коментира и че е даден мандат за разговори с политическите сили, с които по отношение на приоритети за бъдещо правителство са имали допирни точки. "Чутото от медиите не е достатъчно, трябва да се чуе дали ще има подписано споразумение, на базата на което да се обосновава дали да има подкрепа - да видим дали има червени линии, които ще поставим и които ще са разграничителни, ако тези въпроси са част от въпросите в парламентарна зала - например мажоритарен вот, АЕЦ "Белене", 1 лев субсидии", добави той.

Паргов уточни, че това са все решения на БСП, но с цел да има стабилно правителство може тези въпроси да се оставят настрана. Въпросът е, че всички партньорства си имат цена, въпросът е да видим каква е цената, а решението, което ще вземем след малко... какво правим оттук- нататък... има доста варианти, като чуя всички аргументи, ще взема решение", поясни той.

ИТН праща покани за консултации с 3 партии за правителството си

ИТН праща покани за консултации с 3 партии за правителството си

"Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП

Очевидно, че за БСП нови избори са лош вариант, въпросът е цената на подкрепата на ИТН. Звучат познати неща за левицата, но обикновено при споразумението - писаното остава, говоренето отлита. ИТН искаха и друго правителство, днес не искат, утре искат - това е въпрос на разговори, заключи Паргов.