Съвсем ясно е, че министърът на вътрешните работи е политическа фигура и в този смисъл не би било изненада, че той би подкрепял своята партия. Но дори и да не оглавява предизборния щаб на своята политическа партия, мисля, че е много важно той да наблюдава това, което МВР прави, какви действия се предприемат във връзка с изборите.

Ако бъдат поканени в България и дойдат наблюдатели, те ще обърнат специално внимание на този факт".

Това заяви на брифинг в парламента изпълнителният секретар на Венецианската комисия Томас Маркерт след вчерашните срещи с шефовете на парламентарни групи във връзка с Изборния кодекс.

Маркерт добави, че ако бъдат поканени наблюдатели от ПАСЕ и ОССЕ, те ще имат поглед как новото българско законодателство се прилага на практика.

По повод на това, че Цветанов е и вътрешен министър, и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, Томас Маркерт подчерта, че изключително важно е ресурсите, възможностите и инструментите на МВР да не бъдат използвани за целите на определена политическа сила по време на изборите.

Ние сме тук, не за да оценяваме подобни аспекти, а за да оценим българското законодателство, а това няма отношение към него", подчерта експертът.

Той изтъкна, че текстовете в законодателството са едно нещо, а тяхното прилагане - друго и каза, че Венецианската комисия очаква през есента в България да се проведат честни и прозрачни избори.

Необходими са поправки както в българската Конституция, така и в Изборния кодекс, за да се подобрят правата на участниците в изборите. Това каза още изпълнителният секретар на Венецианската комисия по повод дебата за Изборния кодекс.

Той заяви, че след решението на Конституционния съд за Изборния кодекс, най-големите тревоги и безпокойства на комисията отпаднали. Маркерт уточни, че основното притеснение на комисията е било 12-месечният срок за уседналост при гласуването на местните избори.

По думите му друго притеснение на Венецианската комисия е свързано с разпоредбата, която дава право на партиите да отзовават преждевременно свои членове от ЦИК. Това би превърнало членовете на ЦИК в прекалено зависими от своите политически партии, поясни Маркерт. Той каза, че очаква българският парламент достатъчно бързо да приеме поправки.

Според Томас Маркерт, решението на КС за максимум 6 месеца уседналост съответства на препоръките на Венецианската комисия. Той е категоричен, че това е напълно достатъчен срок, за да се пресекат явления като изборния туризъм.