От партия "Демократична България" биха дали подкрепата си за правителство на промяната, докато министерските кресла, министерските пейки и маси са в детайлите. След срещата при президента Румен Радев за съставянето на кабинет, Христо Иванов обясни пред журналисти, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. "Отговорността е възложена на "Има такъв народ" и ако бъде потърсена наша подкрепа, ще подходим отговорно и конструктивно", увери Иванов.

Румен Радев настоя, че не може да е архитект на бъдеща коалиция

Румен Радев настоя, че не може да е архитект на бъдеща коалиция

Десислава Атанасова очаквала първо поздравления за победата

По думите му водещият въпрос трябва да бъде може ли новото правителство да свърши работа и то точната работа. Коалицията на оставащите и на статуквото да продължи с малка мимикрия, може да излъчи кабинет. Въпросът е дали ще бъде кабинет на промяната, а ДБ искат да подкрепят кабинет на промяната. Ако втората политическа сила не успее да получи мнозинство на промяната, започва разговор за третия мандат, но той е под въпрос.

ДБ са готови за предсрочни избори, но основаната им цел ще бъде за правителство. От партията няма да направят компромиси с техните приоритети.

Румен Радев открои пред ДБ нуждата от стабилност - ДБ подкрепят кабинет на промяната

Румен Радев открои пред ДБ нуждата от стабилност - ДБ подкрепят кабинет на промяната

Христо Иванов: Всички трябва да отчетат вота на избирателите правилно

По отношение на акцията в "Росенец", Христо Иванов заяви, че той е бил с лицето си там и отговаря напълно за действията си, които са публични.

Припомняме, по-рано днес, 19 април, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в акцията на "Росенец" вижда координирана акция между ГЕРБ и ДБ.

Предишният ден Бойко Борисов обяви, че вече на всички е ясно, че "летният преврат" е добре координирано действие на "Да, България" и ДПС. "Е, виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса има ли колаборация", обърна се той към журналистите.

ГЕРБ и ДПС да не се опитват по някакъв начин да размият тази ситуация и "Росенец" е мястото, където тяхната необявена коалиция в името на консумацията на властта е най-видима. Именно затова през цялото време не могат да спрат да говорят за "Росенец", но и ние няма да спрем, категоричен бе Христо Иванов.

Според него, ако се отиде на вариант предсрочни избори, няма да стигне време за промяна на Конституцията, но трябва да бъдат фокусирани за промени в Изборния кодекс.

От сутринта при президента Румен Радев се провеждат консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Според политолога Георги Карасимеонов от партия "Има такъв народ" ще направят опит за съставяне на правителство и ще получат подкрепа".