ДПС са готови да подкрепят правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание. Позицията на партията потвърди лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента за съставяне на новото правителство.

Приоритети, които от ДПС биха подкрепили са: борбата с коронавируса, изготвяне на плана за възстановяване и устойчивост и достойното членство в евроатлантическите структури. Това са важни приоритети, за които за съжаление България не е готова, посочи Карадайъ.

По думите му, ако се разчита на един по-сериозен мандат на следващо правителство, трябва да се види програмата за ускорено икономическо развитие на България. Според ДПС България поне 3 пъти трябва да има ускорено икономическо развитие, настоя Карадайъ. ДПС остават на техните си позиции и очакват да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство.

ДПС имали възможност още вечерта на изборите, а и след това да изразят своята оценка за изборите, а сега имат възможността да я повторят. ДПС разчитат вота на хората като ясно изразено желание за промяна в няколко насоки - да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, възстановяване на политическата нормалност, демокрацията и да се даде рестарт на държавността.

Последните 4 години от ДПС не се спрели да повторят, че е нужен диалог между институциите и партиите, за да има нормалност в политиката, напомни Карадайъ. ДПС имали възможността още да кажат тяхното мнение, че няма да подкрепят правителство на партиите, загубили изборите. Една от партиите загубила над 300 000 гласа и 20 мандата, а другата 450 000 гласа и 37 мандата, отчете Карадайъ, визирайки ГЕРБ и БСП.

Президентът Румен Радев заяви, че разчита на дългогодишния парламентарен опит и традиции на ДПС в една много важна мисия - да се намери верният баланс между необходимите неотложни законодателни промени и много важната задача - съставяне на правителство. В никакъв случай не искам да създавам убеждение, че аз като президент тикам този процес в определена посока, но съм длъжен да не пренебрегвам нито една опция, вменена от Конституцията, категоричен бе Радев.

Той иска да чуе вижданията на ДПС за съставяне на кабинет, по плана за възстановяване и устойчивост, защото новото правителство ще бъде знаково.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%

Няма да подкрепим предложено правителство от ГЕРБ или от БСП, посочи Карадйъ и пред журналисти след консултациите. Моделът на омраза, разделение и агресия продължава и в момента от една ПГ, според него и това трябва да се промени. Именно това е заявката на избирателите, поясни лидерът на ДПС.

Досега не са водени конкуренти разговори за съставяне на правителство.

В акцията в Росенец Карадайъ вижда координирана акция между ГЕРБ и ДБ.