Докато лидерът на ДПС не бъде ликвидиран физически, силите, които искат да го няма, ще продължат с опитите си. Това заяви в ефира на TV7 полк. Марин Маринов - бившият водещ офицер на Ахмед Доган в ДС във връзка с вчерашния опит за покушение срещу лидера на ДПС.

„Доган е мразен човек - не го обичат нито българите, нито турците", посочи полк. Маринов.
Той изказа предположение за връзка на кръговете около Осман Октай с опита за убийство.

"Ситуацията е шокираща! Ако някой е искал да прави сценарий с покушение, той е успял", заяви журналистът Николай Бареков.

"Замислих се колко са родните политици, чиято публична екзекуция може да разтресе държавата и със сигурност Ахмед Доган е на първо място в списъка. Самият факт, че някой му посяга не е случаен и трябва да излезем от версията, че това е инсценировка", коментира Николай Бареков.

Той направи паралел между вчерашния опит за покушение срещу лидера на ДПС и случая със смъртта на Ахмед Емин, който не е докрай разплетен. Бареков припомни, че ключова фигура в тази история е Касим Дал, който имаше вътрешнопартийни борби с Доган за председателския пост.

Личният мотив на нападателя е основната версия за покушението, според журналистът Огнян Стефанов. На базата на сведения на свои източници, той предположи, че Октай Енимехмедов е очаквал кариерно развитие, за което му е сътрудничила и неизвестна жена, но работата се е провалила.

Стефанов опроверга твърдението, че Касим Дал има нещо общо със случая, като заяви, че той не би действал по толкова евтин начин.

"Този акт скри втората част от доклада на Ахмед Доган и в тази втора част има акцент върху това, че той се е запознал с обвиненията за радикален ислям и че счита, че те са същите, които е имало срещу него от Държавна сигурност, когато е бил пратен в затвора", посочи Огнян Стефанов. Той прогнозира, че оттук нататък ще станем свидетели на неща, които не сме виждали от 10 ноември 1989 г. насам.

Личния мотив на извършителя е и версията на Ботьо Ботев - криминалистът, разследвал убийството на Андрей Луканов, който понастоящем е директор на отдел "Вътрешен контрол" към Столична община.

Той обаче подчерта, че всякакви предположения са несериозни в толкова ранен етап от разследването.

"За да се разкрие истината, трябва да се изходи най-вече от това, което е станало на самото произшествие. Все пак е абсурдно да тръгнеш с такова оръжие да правиш политическо убийство", коментира Ботев.