„Изключително неприятен, много тежък, недопустим и петнящ името на България акт". С тези думи премиерът Борисов определи вчерашното нападение над лидера на ДПС.

В същото време Министър-председателят не вижда пропуск в случая в работата на полицията и НСО. Припомняме, настоящият шеф на НСО ген. Коджейков е бивш гард на Борисов, назначен от него на ръководната длъжност.

„Когато има партийни мероприятия, не може вътре да стои полиция. Ако това бъде направено, самите вие ще кажете, че има полицейщина или че се провежда партиен форум под полицейски надзор", подчерта премиерът.
Борисов изтъкна, че политическите партии сами организират охраната на събитията си. „Когато има нападение, реакцията на службите винаги е закъсняла", подчерта министър-председателят.

По думите му нападателите винаги са преди службите. Освен това, допълни Борисов, световната практика има примери на дадени невинни жертви заради прибързана реакция на службите за охрана. Той посочи, че пред годините световни политици също са били нападани.
„Когато един политик иска да е близо до хората, това винаги носи своя риск от подобен инцидент", изтъкна Борисов.

Висока оценка премиерът даде за реакцията на самия Доган по време на нападението. „Оценявам реакцията на г-н Доган като изключително професионална", каза той.

„Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна", смята в същото време той.
„Неслучайно български мюсюлманин е участник в тази недопустима постъпка", каза още Борисов.

Той не оправдава напълно постъпката на делегатите от ДПС за зверския побой над нападателя, в който вижда изключителна жестокост и омраза. Според премиера чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров, както и на служителите на НСО, които са се опитали да предпазят неутрализирания вече Октай Енимехмедов. Борисов посочи, че служителят на НСО, който е предпазвал нападателя, е „изял доста бой от линча срещу Октай".

„С първите си изказвания и г-н Местан, и г-н Казак провокираха омраза в България. В самия си доклад Ахмед Доган я провокира тази омраза", каза още българският премиер.
Той не е съгласен, когато нападателят е мюсюлманин, да се говори за етническа вражда. Борисов беше категоричен, че ГЕРБ не насажда омраза към ДПС.

Министър-председателят посочи, че не е омраза коментарът на ГЕРБ, че няма да се коалират с ДПС заради обръча на фирми, за който лично Доган е споменал, не е насаждане на омраза и негативното отношение на управляващите към „гьола Белене", водното огледало в Кърджали, незаконния строеж на Доган в Бояна и заменките на земи.

Той критикува и поведението на соцлидера Сергей Станишев, който по думите му „тичал по медиите", за да обяснява как някой сатанизира ДПС.

Борисов обясни, че ГЕРБ има министър мюсюлманин, както и кметове и общинари с мюсюлманско вероизповедание. Премиерът вини за вчерашния инцидент „омразата, която вътре в ДПС създадоха помежду си".
Той припомни как Ахмед Емин се е самоубил в Сарая на Доган и коментира, че това е станало по доста интересен и недоказан начин. Борисов припомни и с какви тежки думи Касим Дал и Корман Исмаилов са напуснали ДПС.
„Те сами помежду си проповядват омраза", категоричен бе той. Премиерът обвини и Станишев, че насажда омраза и припомни, че Андрей Луканов е убит по време на червено управление.
„Малко да се съвземе Станишев в омразата си, когато тича и навсякъде разпространява защо най-малко на тях им отива", коментира още той.

Премиерът подчерта, че е изпратил вътрешния министър в болницата при Ахмед Доган веднага след нападението, за да се увери лично за състоянието му.

Борисов изтъкна, че тази сутрин е говорил с Лютви Местан, на когото даде висока оценка, защото „редовно ходи на работа и е интелигентен човек". Въпреки това той отправи съвет към новия председател на ДПС, а именно - когато говори за омраза, първо да погледне в своята къщичка.

Премиерът с усмивка прие коментара на лидера на либералите Греъм Уотсън, че Борисов е Боинг, който дефектира, а Доган е Еърбъс. „Ще оправят литиево-йонните им батерии и отново ще бъде безспорно най-добрият в света", изтъкна той и допълни, че когато ГЕРБ видят грешки, ги оправят.

Борисов направи и „психопрофил" на нападателя на Доган и го описа като доста образован младеж, участващ в учредителните събрания на Касим Дал, активен в социалните мрежи, където изразявал неодобрението си за политиката на лидера на ДПС.
По думите му Октай е разказал много на психолозите, оставил е и писмо до майка си, в което казва много, но какво точно премиерът не спомена.

Попитан дали нападателят на Доган е щял да бъде убит след опита за покушение, Борисов посочи, че ако от НСО не са го пазили, е нямало да остане жив, заради начина по който са го били делегатите.

Премиерът намекна за готвена бъдеща коалиция - БСП, ДПС и партията на Кунева, изтъквайки, че вижда близка връзка между трите формации.

Метаните, които Сергей Станишев правил пред Ахмед Доган по медиите, показват, че соцлидерът е готов на всичко, за да е във властта. „Той просто озверя и това е изписано на лицето му", коментира министър-председателят и подчерта, че с поведението си Станишев е помолил чинно на колене за коалиция с ДПС.
Премиерът припомни и близките приятелски отношения между Даниел Вълчев и новия лидер на ДПС Лютви Местан.

Стана ясно, че Бойко Борисов е склонен да разговаря с новия лидер на движението. „С подобен политик не е срамно да се срещаш и разговаряш", посочи той. Премиерът не спести оценката си за Ахмед Доган: „Това е политик, който 22 години върти българите на пръста си и разбира се - всички медии.
Само мога да му свалям шапка за тези огромни възможности. Дори когато се оттегля, го прави по начин, по който изглежда по-силен и светец".