Това е третата ни среща в този формат в рамките на годината. С тези думи държавният глава Румен Радев посрещна представителите на Движението за права и свободи на "Дондуков" 2 в рамките на консултациите за съставяне на правителство от 47-то Народно събрание. Президентът припомни на ДПС, че за трети път българските граждани са дали своя глас за промяна, за промяна са и очакванията на обществото. "Затова за нас е важно българският парламент да отговори на тези очаквания", призова Румен Радев.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ изборите са резултат от политическата криза, настъпила в страната, за което от Движението не веднъж са предупреждавали.

Румен Радев към Петков: Едноличната премиерска власт приключи

Румен Радев към Петков: Едноличната премиерска власт приключи

Държавният глава иска да чуе ПП по темата Република Северна Македония

Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите, заяви Мустафа Карадайъ и припомни, че това не е нова тема за ДПС, които още от 2016 г. повдигат въпросите за връщането на нормалността и възстановяването на демокрацията и държавността.

Трябва да имаме редовен кабинет, отсече Мустафа Карадайъ. Този кабинет трябва да се справи с ковид кризата, здравната, социалната, икономическата и финансова криза, инфлацията изисква отговорно управление. Освен отговорност, управляващите трябва да са с визия, а политическите субекти да са способни на бързи и спешни действия, но и да имат поглед в бъдещето.

На ръба сме фатално да закъснеем, предупреди Мустафа Карадайъ.

Пред журналисти след проведените консултации с президента за съставяне на правителство, Карадайъ също заяви, че хората очакват от Народното събрание и правителството преодоляване на кризите, решаване на проблемите, повишаване на доходите, повишаване на стандарта на живот и сигурност.

ГЕРБ броят хората на Радев в кабинета на „Продължаваме промяната“

ГЕРБ броят хората на Радев в кабинета на „Продължаваме промяната“

Новата коалиция променя реалността всеки ден

На въпрос това означава ли, че ДПС ще подкрепят правителство на "Продължаваме промяната", Карадайъ уточни, че първо трябва да види какво ще предложат "Продължаваме промяната". ДПС не са участвали в разговорите за съставяне на правителство, не по-маловажен е персоналният състав за правителство. Дали има вероятност ДПС да гласува "за" кабинета на ПП?", отговорът беше: "Аз мисля, че не противоречи на законите на физиката."

На въпрос дали е вярно, че ДПС имат охрана на парламентарната им група, Карадайъ видимо се ядоса и заяви, че той е охрана на политическите права и свободи на гражданите. "Не само аз, а и цялата ни парламентарна група, цялото ръководство на партията и цялата партия сме охрана", категоричен бе Карадайъ.

ДПС ще подкрепят реформа в съдебната система дотолкова, доколкото минава през законодателството. Запитан дали смята, че 47-о Народно събрание може да издържи 4 години, Карадайъ уклончиво заяви: "Благодаря ви".

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%