Балансирано решение за датите за вота предложиха на президента Георги Първанов от ДПС. Съпратийците на Ахмед Доган предлагат 30 октомври за първа дата, а за балотаж 6 ноември.

Лютви Местан пред медиите аргументира мотивите на ДПС с това, че в края на октомври е приключила кърската работа. Според ДПС също така е по-добре вотът да е след честваното на Свети Димитър на 26 октомври.

Според него предложените дати от ГЕРБ и БСП са натоварени с политически проекти. Едното предложение обслужва управляващите, а късната дата обслужва интересите на опозицията.

Лютви Местан е убеден че предложението на ДПС е компромисното и балансирано и удовлетворяващо както ГЕРБ, така и БСП. Виждаме много логика преди Свети Димитър да не ангажираме избирателите с участие в избори, подчерта Лютви Местан.

Изборите са нещо твърде сериозно и е хубаво да се проведат след деня на Свети Димитър, подчерта той. По думите на Лютви Местан след 26 октомври хората вече са се прибрали по домовете си, отпочинали са от селскостопанския труд. Надяваме се, че разчитайки на разума, а не на емоциите си, българите, които пострадаха от емоционалния вот, да изберат подходящия държавен глава и най-добрите местни управници.

ДПС също имат номинации за членове на ЦИК - Сабрие Сапунджиева за зам.-председател на ЦИК, а за членове Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. И тримата ни кандидати имат не просто сериозен, а наистина богат опит, посочи Лютви Местан. От ДПС са категорични че техните кандидати ще бъдат полезни с работата си.