ДСБ да се регистрира за изборите в София. Това решение е взето от софийското ръководство на ДСБ и за него са информирани достатъчно отговорни лица в СДС на градско и централно ниво, съобщи Атанас Атанасов на извънреден брифинг в централата на партията.

Виждаме, че Синята коалиция се подменя с друга, коментнира Веселин Методиев и поясни, че без съгласието на ДСБ, СДС са сключили компрометирано политическо споразумение с партии, които са срещу кандидата за кмет на ДСБ за София Прошко Прошков.
Утре изтича крайният срок за регистрацията в местните избори и рискуваме да не участваме в изборите, добави Методиев.

Припомняме, за президентския вот СДС сключиха договорка с новото ОДС, които пък издигнаха за кмет на София Стефан Софиянски, който става конкурент на Прошков.

В късния следобед от централата на СДС съобщиха, че утре ще се проведе заседание на градския съвет на СДС - София, след което лидерът Мартин Димитров ще направи изявление за медиите.

Методиев е категоричен: „Ако до края на днешния ден не се постигне споразуемние за коалиция, ние ще внесем нашите документи в Общинската избирателна комисия, за да не оставим столичани без кандидат на автентичната десница за кмет на нашия град".

СДС все още може да уважи предварителния вот на столичани и да реши да регистрира с нас кандидата за кмет на Синята коалиция, добави Методиев.
Той подчерта, че ако вземат друго решение, ДСБ София ги призовава да подкрепят спечелилия откритите предварителни избори Прошко Прошков дори и да регистрират своя листа за общински съветници.

„Има възможност за самостоятелни листи, но на предварителните избори за Прошков глсуваха 22 000 души", припомниха от ДСБ и изразиха недоумение кой е софийският политик, който няма да уважи заявените 22 000 гласа на предварителните избори.

Методиев отказа информация по въпроси за президентските избори с аргумента, че още е рано, че ДСБ изпълнява задачите си една по една и подчерта, че първо изтича срокът за регистрация за местните избори. За президентските избори той каза, че ще коментира темата следващата седмица.

За случая във Варна Методиев каза, че са задвижени всички процедури - подадени са съответните документи към ОИК, ЦИК, Административния съд.

„Избирателният кодекс има несъвършенства, от които могат да се възползвт опитни юристи", коментира Методиев. Той съобщи, че е научил за регистрация на Синя коалиция във вариант без ДСБ и уточни, че случаят е в Добрич и че коалицията била между СДС и още някой.

Припомняме, във Варна с гласовете на членовете на ГЕРБ в общинската избирателна комисия е регистрирата "Синя коалиция - Варна" в състав Обединените земеделци с почетен лидер Анастасия Мозер и Евророма.