Ефектът на доминото от референдумите може да се увеличи не само в самата Великобритания, но и в целия ЕС. Така Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външна политика коментира резултатите от провелия се референдум във Великобритания.

Грозданова заяви, че в случая е изненадана от резултата в гласуването. „Над един милион от гражданите на Великобритания са гласували за Брекзит и за излизане от ЕС. Ще има проблем в самата Великобритания”, коментира Джема Грозданова. По думите й е възможно Северна Ирландия и Шотландия да подемат тази тема. „Много са трудни въпросите и е много рано за глобални отговори в момента”, посочи тя.

„Ефектът за България, както и за всички по-малки държави-членки на ЕС, както за нас, които сме новите държави членки, а не старите демокрации, които започнаха тази тема, - въобще няма да бъде положителен. Той засяга всички сфери – икономически, политически и сферата на сигурността. Много се говори за темата сигурност – излизането на Великобритания от ЕС е свързана основно с това, според мен”, каза още тя.

Джема Грозданова изтъкна, че процесът на излизане е дълъг, излизането изисквало поне две-три годишен период. „Досега не е имало такъв прецедент и все още не се знае дори на високо европейско ниво как ще стане това”, коментира още Грозданова.

Великобритания е голяма държава, тя е в основата на всички решения,  които се взимаха досега, знаете че те се взимат основно от Великобритания, Франция и Германия, така че всичко това ще доведе до различни решения и както се казва живеем в интересни времена, не в положителния смисъл”, коментира още председателят на парламентарната комисия. Грозданова припомни и думите на Жан Клод Юнкер, че националните правителства трябва да вземат повече решения, Европейският съюз прекали. 

На въпрос, дали очаква такъв въпрос да бъде повдигнат и у нас, Грозданова коментира, че ние сме от държавите, в които евроскептицизмът все още не е настъпил.