Европейският парламент трябва да има законодателната инициатива и повече правомощия, за да може интересите на българските граждани да бъдат защитавани по-добре. За "Движение 21" е важно вземането на решения да се случва в институцията, пряко избирана от европейските граждани, по-демократично и прозрачно. В момента важните за Европа решения се случват зад кулисите на заседанията на Съвета на ЕС, след преговори и договорки между държавните и правителствени лидери.

Това обяви по време на предизборен диспут водачът на листата на "Движение 21" Данаил Георгиев. По думите му увеличаването на правомощията на европейските депутати ще ограничи възможностите да се вземат такива решения за развитието на ЕС, които облагодетелства повече големите нации като Германия и Франция.

"Движение 21" ще работи затова да съхрани и развие европейския проект, като такъв който осигурява просперитет не само за държавите в ЕС, но и за неговите граждани. Затова представители в ЕП трябва да са хора, които са достатъчно компетентни, имат знанията и уменията и могат да свършат работата, за която са избрани. Данаил Георгиев бе категоричен, че влизането на партията в изборите е за да опонира на настоящия политически модел и статуквото, както в България, така и в ЕС, доминиран от двете големи европейски политически семейства. Участието на "Движение 21" ще даде на българския избирател алтернатива чрез нови различни лица, които са почтени, компетентни и независими.

Партията, чиито председател е Татяна Дончева, иска държавите-членки на ЕС самостоятелно да решават въпросите за имиграцията. Според Данаил Георгиев Дъблинският регламент не работи и трябва да бъде променен. "Не може да задължаваме различните държави на Европейския съюз да приемат и издържат мигранти, за които нямат ресурс и финансови възможности. За нас България не може да бъде превръщана в територия за нежелани от Западна Европа мигранти", каза по време на дебата Данаил Георгиев.

Според него обаче миграцията и имиграция са един солиден подход за решаване на проблеми, свързани с демографската криза и липсата на работна сила у нас. За справянето с проблема той заяви, че държавата трябва да работи за връщането на близо 2 млн. българи, които в последните години са заминали да работят в чужбина.

Създаването на единна независима европейска прокуратура би могло да бъде ефективна мярка за решаване на проблема с кражбите на средства от еврофондове у нас. България усвоява значителен процент от отпуснатите от ЕС фондове, но в същото време има много малка полезност от тези средства, тъй като голяма част от тях се използват за обогатяване на една тясна клика близки до властта политически дейци, фирми и поставени лица. Това е и основният проблем България да изостава в постигането на резултати за повишаване на качеството на живот и жизнения стандарт на своите граждани, допълни още водачът на листата на "Движение 21".