Няма как да не пострадат българските граждани, които имат отношения с Великобритания и са планирали обучения. Това обяви евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов по повод последствията от британския референдум за сънародниците ни.

След решението на британците за напускане на ЕС, не закъсняха и реакциите на българските евродепутати, които в София коментираха резултатите и последствията от знаковото допитване на Острова.

Това е референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС, а не за бъдещето на самия ЕС, смята Малинов.

Българският евродепутат допусна, че по време на самия преговорен процес за излизане на Великобритания от ЕС (ако започне такъв) няма да има сериозни последствия за българските граждани на територията на Великобритания, които имат определен статут.

Няма общество в момента, което да има мнозинство в полза на излизане от ЕС”, изтъкна Малинов. И допълни, че единствената страна, където такова мнозинство било възможно, е Великобритания.

Самият той подчерта, че не може да си представи как точно ще бъде взето решението за активиране на чл. 50. Той изтъкна и че британският парламент няма правно задължение да уважи този референдум.

Само Великобритания може да задвижи чл. 50. Ние не можем да принудим Великобритания да започнем преговори, подчерта Малинов.

Според евродепутата Светослав Малинов не е добре всички български граждани да живеят в България, особено не е добре да се връщат заради ограничаване на правата и свободите им. “Добре е да се връщат заради това, че виждат жизнения си път в България”, коментира Малинов.

Той изрази надежда, че нашите съграждани ще извоюват запазване на правата и свободите си по време на преговорния процес. Той изтъкна, че част от хората, гласували за Брекзит, въобще не искат нас там и са антиемигрантски настроени.