Слабо представителство на жени в листите на водещите партии за изборите за Народно събрание отбелязват от фондация "Български център за джендър изследвания", предаде БТА.

Според организацията едва ли делът на жените в бъдещия парламент ще прескочи достигнатите 27 процента от изборите през 2001 година.

Нови лица ще внесе партия ГЕРБ, която е поставила няколко жени на челни места - 5 водачки на листи, 12 втори места и 7 трети места.

НДСВ е начело с по девет жени на първи, съответно на втори и трети места.

БСП е поставила само по четири жени на първо, съответно на второ място от общо 31 избирателни района.

Начело в листите на ДПС са поставени 2 жени на първи места и 3 на втори места. Имената на водачките в БСП и ДПС са известни и отдавна познати на всички, отбелязват от фондацията.

Синята коалиция е отредила 3 първи места и 6 втори места за жените, което е отстъпление от подхода им към изборите за ЕП.

Атака е избрала само 2 първи и 5 втори места за жените от тази партия.
Жени начело няма в 17 района в листите на Синята коалиция, в 14 района в листите на ДПС и в 13 района в листите на Атака.

От фондацията посочват, че при избора на български депутати в Европейския парламент е било постигнато почти равнопоставено участие - 47 процента жени спрямо мъже.