Президентът Първанов е нямал забележки по предложените от ГЕРБ кандидатури за членове на ЦИК. Това заяви след консултациите с държавния глава Искра Фисдосова от ГЕРБ. Президентът е нямал забележки и по представените от управляващите документи.

Припомняме, държавният глава започна консултациите за съставяне на новия ЦИК. Той последователно ще се срещне в рамките на деня с представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, Синята коалиция и НДСВ.

Конфликт ГЕРБ - БСП за датата на изборите
Още...

Съставът на ЦИК е постоянен и се назначава за период от пет години. Правото да номинира председателя на комисията има управляващата партия, като ГЕРБ предлагат за поста съдията от софийския Апелативен съд Красимира Медарова.

ГЕРБ предлагат дата 23 октомври за местните и президентски избори. Президентът каза, че като приключат консултациите с всички парламентарни групи, след като чуе тяхното мнение, ще изрази неговата позиция, обясни още Фидосова.

Един от мотивите на ГЕРБ да предлагат дата 23 октомври за вота е, че предишните президентски избори са проведени на 22 октомври 2006-та. Това е възможно най-ранната дата, подчерта Искра Фидосова. Тя прогнозира балотаж най-малко заради местния вот, което означава дата 30 октомври.

Сините недоволни от квотата си в ЦИК
Още...

По думите на Фидосова най-рано на 8-10 ноември ЦИК ще приключи работата си, след което до края на месец ноември ще трябва да се полагат и клетви за встъпване в длъжност. Не мисля, че отсрочването на тази дата и отиването в месец декември ще бъде полезно за държавата като цяло и за българските граждани, категорична е Искра Фидосова.

Тя изтъкна, че през декември се гледат и бюджетните закони, което допълнително ще натовари политическите партии.

Три кандидатури обсъжда ГЕРБ за кандидат президент, потвърди Фидосова - двама мъже и една жена.

ГЕРБ влязоха при президента не през централния вход, а ползвайки един от страничните входове.

Междувременно от прессекретарята на Георги Първанов съобщиха, че след приключване на консултациите с всички парламентарно представени политически сили президентът ще обяви своята позиция. Държавният глава ще я уточни „в последващ диалог с Народното събрание".