МВР имало информация, че се подготвя атака на парламента в злополучната вторник вечер.
„Имахме категорични сигнали, че се подготвя атака на парламента", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след днешния пленум на столетницата, на който обстойно докладва за блокадата на НС и действията на МВР.

Именно тази информация наложило да предприеме евакуация на депутатите и то още в светлата част на деня. Йовчев не каза какъв вид атака се е подготвила, но поясни, че не става въпрос за палеж.

МВР не предупредило депутатите за готвената атака на парламента, за да не ги притеснява допълнително.

Евакуацията започнала по-късно обаче, защото някои депутати се дърпали.
„Започнало е малко по-късно, защото беше трудно да се организира извеждането на депутатите", подчерта министър Йовчев.

Той обясни, че имало известна съпротива от някои народни избраници, които не искали веднага да се качат в злополучния автобус и това значително забавило акцията.

Той се надява съвсем скоро да се установят провокаторите и да им бъдат повдигнати обвинения. Имаше хора, които целенасочено работеха в посока да набавят средства, с които да атакуват, да препречат свободното придвижване на депутатите и да ги атакуват, тях и парламента, поясни силовият министър.

Стана ясно, че провокаторите са били организирани.
„Определено имаше организация на хората, които вънка искаха да провокират напрежение и целяха да провокират насилие", заяви още Цветлин Йовчев.

Стана ясно, че протестиращите непрекъснато получавали информация вътре от парламента.
„Те непрекъснато получаваха информация за това какво се случва, какво се планира", обясни още вътрешният министър.

Разбра се още, че действително във Вътрешното ведомство има сигнали за хора, които планират да попречат социалистите да стигнат до Бузлуджа. МВР обаче взема мерки.
„Ще действаме съответно ситуацията", каза още вътрешният министър.