Поне 500-600 хиляди български граждани през септември-октомври ще останат без документ за самоличност, заради изтекъл срок и тези хора няма да могат да гласуват.

ГЕРБ цели служебна победа, категоричен е Яне Янев

Днес консерваторите внесоха над 19 хиляди подписа в подкрепа на техния кандидат-президент Атанас Семов. Основният му опонент е кандидатът на ГЕРБ, който според Янев е Росен Плевнелиев.

По думите на лидера на РЗС строителният министър е стартирал кариерата си като комсомолски секретар и ГЕРБ бави обявяването му, за да не излезе наяве неговото минало.

Като опоненти за РЗС се явяват и Меглена Кунева, и Ивайло Калфин, които според Янев са едно цяло. По думите му това са кандидатури на лявото пространство, те са с общ генезис - БКП.

Яне Янев обаче критикува Изборния кодекс, приет от управляващите: „Изборният кодекс се оказа изключително провален опит на управляващата партия да европеизира законодателството в България."

Основният автор на изборното законодателство е Искра Фидосова, припомни той и добави: „След поредица от церебрални онанизми на Фидософа се родиха 1 милион фантоми."

Като пример той посочи внесените в ЦИК подписки за местния вот на 84 партии, които общо са събрали 959 009 подписа и то за по-малко от три седмици. „Това е пълен абсурд," смята Янев и подчерта, че няма как това технологично да се случи.

Той припомни подписката на РЗС за нова Конституция, събрана за три месеца, с огромни усилия, в пунктове в цялата страна и която за този период е събрала около 600 хиляди души.

По думите на Янев седемте парламентарно представени партии общо в ЦИК са внесли 152 000 подписа. Според данни на РЗС преди вота наесен са се появили граждани тип „НЛО" - хора без самоличности и без лични карти. Такива хора според Янев са поне 15-20 хиляди.

РЗС се заканват да бъдат голямата изненада на тези избори. По думите на лидера на партията Яне Янев изненадата ще е толкова голяма, че двама - трима социолози, по думите му, ще трябва да си скъсат дипломите.