"Кабинети се редят, когато се прави сериозно и месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време, но и няма да стане за една среща".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като заедно с представители на партия "Има такъв народ" (ИТН) обсъдиха евентуална подкрепа за съставянето на кабинет.

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Това би била токсична прегръдка

Двете партии провели конструктивен разговор, като обсъдили политиките в областта на финансите, здравеопазването, икономиката, образованието, социалната политика, електронно управление, енергетика, климата, Плана за възстановяване и развитие. Космическата политика не била обсъждана.

По думите му в рамките на една среща от един час не всичко може да се реши. Има логика на процеса. Втори кръг на преговори ще има, когато ни поканят, но логиката на втория кръг е да мине първият кръг, анализира Иванов. По думите му разговорите явно ще са процес, на порции.

Очакванията му са ИТН да поканят "Демократична България" на втори кръг, след като мине първия.

Сериозността на задачата, която има пред себе си не предполага в рамките на една среща да бъде изяснено, но и няма да има 6 месеца преговори, увери Христо Иванов. По думите му обещанието на Тошко Йорданов до 5 август да има правителство, е "тяхното шоу".

ИТН и ДБ разговарят за начините, не за целите

ИТН и ДБ разговарят за начините, не за целите

Тошко Йорданов: Имаме различия по начина до целта - изчегъртване на ГЕРБ

"Рано е за връзване. Лесно се правят коментари, ние сме се ангажирали с ясни линии - писмени, устни, а и колегите да имат възможност да си проведат разговорите", настоя Иванов. За това дали има шанс ДБ да стане мандатоносител, Иванов каза, че всичко е възможно.

ИТН ще проведат своя цикъл от разговори и пак ще разговаряме. Естествено, че когато трябва да гласуваме ще преценим всичко заедно - имената в кабинета, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация, обясни Иванов.

На този етап това, което за ДБ е важно - че са си поставили едни и същи политически цели - смяна на Иван Гешев, смяна на ВСС, трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и в правосъдието и всички органи и бухалки трябва да бъдат по един умен начин елиминирани, да се бръкне надълбоко в дълбоката държава.

ГЕРБ няма да участват на консултациите при президента за кабинет

ГЕРБ няма да участват на консултациите при президента за кабинет

За ГЕРБ е чест да нямат нищо общо с това, което случва, при разединителя на нацията

От важните теми двете партии не са обсъждали имена. За постове в правителството не е ставало дума, като целта на разговорите не е била съставянето на кабинет. Дали щяло да има документ на хартия или на декларация за подкрепа не било обсъждано, защото не е важно. Ние трябва да поемем един кръг ясни ангажименти по политики, за да бъдем сигурни, че гласуваме - те внасят, а ние подкрепяме, това е ясно и няма нужда да го обсъждаме, посочи Иванов.

Не е коментирано, че и ДПС са канени на разговор за съставяне на кабинет. Ние искаме, ако има правителство, за което даваме подкрепа, да положи усилия да се отдалечи от ДПС, настоя Христо Иванов. Как щяло да се случи, е въпрос на визия на мандатоносителя.

Ние ще стигнем до един ден, в който ще трябва да гласуваме правителство. Ако в този ден някои от елементите, който да ни убеди да гласуваме, не е налице ще решим какво да правим, каза Христо Иванов.

Не са коментирани и имена за кандидати за министър-председател.

Иванов отказа да коментира имена в проектокабинета на ИТН, които се въртят в медийното пространство. "За нас това правителство трябва да бъде правителство на промяната, трябва да бъде независимо от ДПС. Колко е възможната степен, е нещо, което ще видим", подчерта той.

Най-смисленото и здравословно нещо е да се състави правителство с първия мандат и ние ще положим всички разумни усилия да го направим това, без да правим компромиси с това, което сме обещали на избирателите си. Опитваме да дадем своя принос, но мандатът е при ИТН и те имат инициативата, каза още Христо Иванов.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%