"Има такъв народ" няма разминавания с държавния глава Румен Радев що се касае за най-важните приоритети, които следва да си постави евентуален бъдещ кабинет.

Това заяви след консултациите при президента съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов.

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

ИТН: Осъзнаваме отговорността си да съставим правителство, но не се страхуваме от предсрочни избори

По-важното обаче - някои важни общи приоритети присъствали и в декларациите на останалите парламентарно представени партии без ГЕРБ, с които от партията на Слави Трифонов категорично отказват разговори.

"Доколкото разбираме от декларациите на "Демократична България", "Изправи се.бг! Ние идваме!", до голяма степен и на БСП, а, и колкото да е странно, дори на ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от различните политически акценти", очерта Йорданов.

С оглед на това от ИТН са оптимисти, че именно тези базисни общи червени линии могат да са основа на мнозинството, което да подкрепи техния проектокабинет.

"С оглед на това шансовете да има правителство са добри", оптимист бе Тошко Йорданов.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Още в днешния ден стартират консултациите между ИТН и поканените парламентарни партии, т.е. без ГЕРБ. "От тях зависи дали ще има нови избори, или не", отсече Йорданов.

В крайна сметка кабинетът е наш, евентуалният състав на Министерски съвет също ще е наш, тъй като нямаме коалиционни партньори. Ако останалите ги удовлетворява, ще има кабинет", добави той.

Предстоят консултациите при президента Румен Радев и с останалите парламентарно представени партии в 46-то Народно събрание. Тази сутрин от ГЕРБ обаче заявиха, че няма да участват в консултациите, тъй като това, което се случва няма нищо общо с принципи.