Няколко опита за покушение е имало срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Опитът не е само един - този от 2013 г., съобщи депутатът Ерджан Ебатин в студиото на БиТиВи.

За случай на излизане от сараите в "Бояна" е имало опит за покушение с калашников, съобщи Ебатин. Оръжието е открито от НСО. Други подробности по другите случаи той не посочи, въпреки думите си, че такива случаи е имало и преди 2013 г., и след 2013 г.

Припомняме, през 2013 г. бе извършен опит за покушение срещу Ахмед Доган по време на речта му на трибуната на Осмата национална конференция на партията. Стрелецът 25-годишният Октай Енимехмедов бе заловен от самите активисти на ДПС, а в последствие се оказа, че оръжието не е било годно. Октай Енимехмедов изтърпя присъда "лишаване от свобода" в размер на 3 години и 6 месеца, потвърдена и от Върховния касационен съд. Присъдата му бе за закана за убийство по хулигански подбуди.

По думите на Ебатин всъщност покушението от 2013 г. е било организирано по друг начин - човек от публиката е трябвало да стреля срещу Доган наистина. Също по думите му и това оръжие е открито.

Доган и Пеевски се отказват от охраната си от НСО

Доган и Пеевски се отказват от охраната си от НСО

Това стана след като Борисов настоя да им се слави охраната от НСО

Иначе според депутата, почетният председател на ДПС е бил охраняван през всичките тези години не по негово желание и воля, напротив - не му е било никак приятно да бъде под охрана.

Охраняването на живота му обаче е въпрос на национална сигурност и "охрана на националния суверенитет". Не става въпрос за живота на господин Доган, а за вота на 500 000 български избиратели, обясни Ебатин, потвърждавайки, че именно от Ахмед Доган зависи техния вот. "Решението за охрана е всъщност охрана на вота им", посочи два пъти Ерджан Ебатин. Ахмед Доган не може да остане без охрана, затова и явно ще се предприемат други мерки.

Доган бил обикновен гражданин, нямал нужда от охрана, смята Христо Иванов

Доган бил обикновен гражданин, нямал нужда от охрана, смята Христо Иванов

Той подчерта, че не се в съюзявал с левицата при протеста пред президенството

Иначе на "Росенец" всичко е спокойно, депутатът е бил вчера там, на плажа. По принцип към този плаж няма никакъв интерес, а акцията на Христо Иванов и сподвижници е била нарочна провокация, отново към личността на Ахмед Доган. Интересът към плажа е само заради личността на Доган в близост, а Христо Иванов като един съвременен Христо Ботев освобождава българска територия, коментира Ебатин и обясни, че десните в лицето на Демократична България винаги подхождат така - с личностни нападки. Това обаче показва, че нямат аргументи. "Не може да се атакува персонално - това означава липса на аргументи", заяви Ебатин и попита защо не атакуват ДПС за политика им на евроатлантическа ориентация на страната, която подкрепят последователно в продължение на повече от две десетилетия.

Христо Иванов пита община Бургас защо ограничават достъпа им до Росенец

Христо Иванов пита община Бургас защо ограничават достъпа им до Росенец

Призова гражданите да не се подават на провокации

Тези атаки на личностно ниво обаче приключват бързо, како стратегията на "Да, България" била такава, така и съдбата на дясното политическо пространство била такава - разпад, тълкува Ерджан Ебатин и изрази съжаление, че българският политически модел и стигнал до ниво на личностни нападки. 

Стратегията на "Да, България" е да уплашат Бойко Борисов, защото знаят че той реагира бързо, но според Ебатин един премиер би трябвало да държи за отбора си.

На парламентарно ниво кабинетът ще оцелее. Това са очакванията на Ерджан Ебатин за следващата седмица. Той не смята обаче, че този кабинет ще продължи да съществува, но идеята за промяна ще дойде от самата управляваща коалиция. ДПС ще подкрепи вота на недоверие, както е правело през всичките години - гласувало е против това управление, което е позиция още от самото начало.

Дебатите по петия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" са в понеделник

Дебатите по петия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" са в понеделник

Темата е за корупция

"Погледнете колко депутати от ДПС гласуват за вот на недоверие, строяват ни поименно да гласуваме. Ние сме от първия ден против тази коалиция и този кабинет", заяви Ерджан Ебатин.

Депутатът от ДПС коментира е назоваването на колегата си Делян Пеевски като "Шиши" от самия премиер: "Това е уличен език, който не подхожда на нито един държавник." Ебатин обаче недоумява за какво се обвинява Делян Пеевски - за това че е добър бизнесмен и развива бизнес и в други държави, освен България. Като пример Ебатин посочи Китай и Дубай.

Добрият нюх за бизнес е качество за уважение и не може един човек да бъде обвиняван за това. Заради тези си качества, той ще работи с всеки един кабинет, убеден е Ерджан Ебатин.

Илхан Кючюк: ДПС подкрепя вота на недоверие

Илхан Кючюк: ДПС подкрепя вота на недоверие

Сигнализирали международните си партньори за атаката на частна собственост