Избирателните комисии работят на тъмно и не се съобразяват с Изборния кодекс, а с решенията на две партийни централи - на ГЕРБ и на "Атака, заяви пред журналисти председателят на БСП Сергей Станишев.

Според Станишев лично Искра Фидосова, наречена от него "титаничния юрист на България", ръководи дейността на ЦИК, а общинските избирателни комисии са подчинени на местните ръководства на ГЕРБ.
Основание за това твърдение давали честите посещения в кабинета на Фидосова на членовете на ЦИК по време на заседания на комисията, преди тях и след тях.

Социалистите дадоха за пример скандалния случай в Ямбол, където със смешни мотиви беше отказана регистрацията на листата на БСП, партията беше принудена да я пренареди, за да избегне риска от отстраняване от изборите.
„В Ямбол, както и на много други места, ГЕРБ-ерите ги тресе страх, защо техният кандидат може да загуби изборите и се опитват служебно да дисквалифицират основния си опонент от БСП", заяви Станишев.

Сергей Станишев припомни, че Изборният кодекс е бил приет „на тъмно", като в него са заложени много предпоставки за произвол от страна на мнозинството в ЦИК и в ОИК.

Според лидера на БСП става все по- ясно, че несъвършенствата в кодекса не са резултат само на некомпетентност, но и за да се създадат условия за служебна победа на управляващите от ГЕРБ и Атака, които разполагат със солидни мнозинства на всички нива на изборния процес.

Според Станишев съзнателно са заложени много ниски възнаграждения на членовете на ОИК, поради което близо половината от ОИК са с променен състав.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев отговори, че не е виждал хора от ЦИК в кабинета на Искра Фидосова. Според него от левицата втълпяват на обществеността, че изборите няма да бъдат честни, защото отсега усещат, че ще загубят вота.