48 часа преди изборния ден се състоя дългоочакваният дебат между основните претенденти за кметския стол в София. След няколкото неуспешни опита за подобен дебат в рамките на 30-дневната кампания тази сутрин в изборното студио на БиТиВи се събраха Йорданка Фандъкова, Прошко Прошков, Георги Кадиев, Ангел Джамбазки, Стефан Софиянски, Владимир Каролев и Николай Пехливанов.

Това на практика се явява един "исторически" дебат в тазгодишната кампания, след като предишните дебати бяха посещавани от 3-4 кандидата най-много. Йорданка фандъкова пък пропусна по-голямата част от тях.

По „традиция" и днешният диспут се превърна в една огромна говорилня, в която участниците се прекъсваха един друг, а на моменти водещите едва успяваха да се надвикат с тях и да успокоят обстановката. Най-дейни бяха Георги Кадиев и Владимир Каролев, чиито нерви не издържаха и напусна студиото 5 минути преди края на дебата, който продължи около час и 20 минути. „Аз съм против този безсмислен дебат", заяви Каролев и си тръгна в отговор на въпроса „За или против софийското гражданство."

Прошко Прошков застана зад него, заявявайки че този дебат е невъзможен. Той изрази съжаление, че днешният дебат е на санитарно-битово ниво и се говори само и единствено за симптомите на проблемите.

За целия приблизително 90-минутен дебат кандидат-кметовете успяха да отговорят всичко на всичко на пет въпроса, от които три бяха блиц въпроси.

По отношение на борбата с бездомните кучета участниците представиха своите конкретни предложения, които разбира се до голяма степен се различаваха. Йорданка Фандъкова си даде срок от 2 години, за да се справи с 50% (5000) от бездомните кучета. Според кандидата на Атака обаче това е прекалено дълъг период. Прошко Прошков се обяви против половинчатите кастрации, Софиянски смята, че са необходими още 1-2 приюта за решаване на проблема.

Темата предизвика леки искри между Владимир Каролев, който представи своите 6 мерки за успешна борба с бездомните кучета, и Ангел Джамбазки, който поиска приспиване на агресивните животни и завишаване на глобите.

Другият въпрос, по който участниците си размениха нападки беше за синята зона, паркирането в зелените площи в София и поставянето на противопаркингови елементи. Владимир Каролев обеща да махне колчетата и да направи една „екстра" глоба от 200 лева за нарушителите. Темата беше „удобен" повод червеният кандидат да отправи поредните обвинения в корупция към Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Андрей Иванов.

Иначе настоящият градоначалник намери „съмишленик" в лицето на Ангел Джамбазки относно идеята, че глобите не трябва да се увеличават, а да се повиши ефективността на тяхното събиране. Двамата обаче се разминаха за месторазположението на т.нар. периферни паркинги в столицата.

Участниците в дебата си „избраха" и по една улица, която да стане изцяло пешеходна. За Каролев това е „Съборна", за Кадиев - „Шишман", Пехливанов и Фандъкова се спряха на „Витошка". И тук отново последваха атаки срещу кандидата на ГЕРБ относно запознатостта й с цялостната реконструкция на този столичен булевард.

Ангел Джамбазки пък предложи „Женският пазар да бъде изринат и да се премахнат всички продавачи на китайски гащи."

 

Георги Кадиев пък се прояви и като джентълмен и се извини на Йорданка Фандъкова: "Искам да се извиня на Йорданка Фандъкова, ако по време на предизборната кампания съм й нанесъл лична обида. Ставал съм свидетел на това как достойни хора са ставали недостойни. Българската жена е носител на морала в обществото. Имахме известни сблъсъци и вероятно съм прекрачил границите", призна Кадиев, но не даде конкретни примери.

Иначе всички участници, дори и Каролев преди да си тръгне, бяха единодушни по един въпрос, а именно, че такса смет трябва да бъде въз основа на количеството боклук, което изхвърляме.

В крайна сметка дебатът завърши с упоритото надвикване между кандидатите и водещите на диспута.