България не e изправeна пред криза в настаняването на бежанци от трети страни, заявиха от Министерския съвет, отричайки строежа на нови бежански центрове.

В официално изявление във Фейсбук, кабинетът определи като фалшива новина твърдението, че около 5000, или 6000, или 10 000, или 15 000, или даже 20 000 бежанци от Австрия ще нахлуят в новите лагери, които България ще построи. 

Министерският съвет подчерта успеха на страната с пълноправното членство в Шенген по въздух и вода, но обвини лица извън властта в разпространение на фалшиви новини за бежанците.

Отхвърляйки твърденията, че хиляди бежанци ще нахлуят в нови лагери, Министерският съвет подчерта, че страната получава запитвания съгласно Дъблинския регламент от всички членки на ЕС от 2007 г., а задължението ѝ е да отговаря в срок.

Защо кабинетът спешно предлага промени в Закона за убежището и бежанците, пита Нинова

Защо кабинетът спешно предлага промени в Закона за убежището и бежанците, пита Нинова

Щом правителството не е поело ангажимент да приемаме обратно бежанци?

От Министерския съвет обясниха, че прецедентите показват, че мигрантите могат успешно да обжалват решенията за трансфер към България. Отхвърляйки предварително обявените данни, те потвърдиха, че реално приетите бежанци през 2023 г. от Австрия към България са 113, не 193, както твърдят други източници.

Министерският съвет определи всякакви други твърдения за криза като злонамерена пропаганда и атака срещу българския национален интерес.

Според данни на Държавната агенция за бежанците, бежанските центрове в страната са запълнени на 72%.

Корнелия Нинова сигурна, че приемаме неограничено мигранти срещу частичен Шенген

Корнелия Нинова сигурна, че приемаме неограничено мигранти срещу частичен Шенген

Частичен Шенген е провал за властта