Кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев внесе две жалби в столичната ОИК с искане за касиране на изборите в София.

„Днес вече окончателно изготвихме две жалби - една жалба, която аз внасям в лично качество като кандидат за кмет на София и втора жалба от името на кандидатите за общински съветници срещу избора на общински съветници в Столична община", обясни Кадиев, минути преди да внесе жалбите.

По думите му, мотивите са много и разнородни. Основните са свързани с лошата организация на изборите, която за първи път след промените през 89 г. доведе до това, че хора, които искат да гласуват, не са имали тази възможност. „Дойдоха до секциите, видяха опашките и си тръгнаха, което в крайна сметка опорочи вота", посочи Георги Кадиев.

Той изтъкна, че удължаването на изборния ден е направено в нарушение на закона, защото Изборният кодекс категорично казва в колко часа трябва да приключи изборният ден. „Нито министър-председателя, нито ЦИК имат правото да променят закона", коментира Кадиев.

На трето място в мотивите си за внасяне на жалбата той посочи конкретни нарушения, които са правени в избирателните секции, липса на протоколи, служебно въведени протоколи, голям брой протоколи, които са били подписани с по-малко от 50% от членовете на секционните комисии, голям брой протоколи в определени секции, които са останали там през цялата нощ след приключването на изборния ден, вместо да бъдат занесени в ОИК.
„Цялата органзация на приемането на протоколите в ОИК, наличието на двама народни представители от ГЕРБ, които са изнасяли чували и са присъствали. Всичко това ни води до извода, че изборите бяха фарс, бяха опорочени, вотът на столичани не беше зачетен такъв, какъвто е", обяви Кадиев.

Кандидатът на БСП посочи, че разликата в гласовете, които той е събрал, с тези на Йорданка Фандъкова, е много голяма. „Аз признавам, че загубих тези избори, но не по тоз начин. Не мисля, че хората в София имат нужда да си изберат кмет по начин, по който беше избран - чрез измами, чрез подмяна на протоколи, пряко участие на народни представители от ГЕРБ", обяви още Кадиев.

Той подчерта, че това се отнася особено за избора на общински съветници. „След разпределението на общинските съветници БСП в София загуби 16-тия си общински съветник само с 200 гласа", посочи Кадиев.

Той изрази убеденост, че на БСП и на всички политически партии в София, без управляващата от ГЕРБ, са им отнети много гласове. „За съжаление никой не може да каже точно колко, защото никой не може да изчисли броя на хората, които отидоха до секциите, видяха какво се случва там и си тръгнаха", обяви Кадиев и допълни: „Кой може да изчисли броя на хората, които бяха накарани да гласуват в един район и в една секция за кмет и общински съветници и в друг район за президент и вицепрезидент. Много от тях не го направиха".

„Кой може да изчисли броят на протоколите, които са били подменени, след като имате 37 протокола , които са служебно въведени", запита риторично кандидатът за кмет на София от БСП. По думите му, никой не може да изчисли броят на всички гласове, които са били откраднати от столичани.

Той посочи, че по процедура трябва да се внесе жалбата до Столичния административен съд чрез ОИК. ОИК трябва да я приеме, да напише съпроводително писмо до Административния съд. Съдът има две седмици да излезе с решение, след което следва обжалване от едната или другата страна, обясни още Кадиев. Последен се произнася ВАС.

„Т.е. ако всичко върви по план, би трябвало в рамките на около месец и половина да има окончателно решение", посочи Георги Кадиев. По думите му, партията на Зелените също са внесли жалба във връзка с провеждането на изборите.