Минути след като станаха ясни първите резултати на социолозите кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин заяви, че това е един очакван резултат и не е бил изненада. Според него обаче по-важно е разпределението на гласовете.

Според резултатите на Алфа Рисърч двойката Плевнелиев - Попова печелят 40% от гласовете, а тази на БСП Калфин-Данаилов - 30%.

Калфин изрази задоволство и от факта, че всички кандидатпрезидентски двойки са се обединили против сливането на изпълнителната власт и на президентската институция в едни ръце.

За балотажа червеният кандидат поясни, че ще преговаря освен с гражданите и с политическите сили, което не изключва ДПС. „Ще преговарям с всички, които заявиха много тази много важна позиция, всички, които поискаха баланс между институциите."

Той поздрави и Меглена Кунева за добрия резултат, който е постигнала - 15%, въпреки, че няма зад гърба си политическа партия.

Разчитам, че тя ако продължи риториката и логиката на кампанията си, трудно би подкрепила ГЕРБ, подкрепиха въпреки страха имат самостоятелно мнение, което не е е ласкаво  за ГЕРБ, подчерта Калфин.