Гордея се лично с това, че кандидатът на БСП за президент се казва Ивайло Калфин. Защото той не само е единственият сред кандидатите завършен държавник, с визия за България, но и е доказал, че може да отстоява пред всеки българския интерес.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на Националния събор на приятелите на Русия, събрал хиляди край язовир Копринка.

По думите на Станишев Калфин има и огромен личен принос за развитието на българо-руските отношения.

Лидерът на БСП изтъкна, че социалистите не приемат политиката на българското правителство - на загуба на руските пазари, на срив на българското селско стопанство и индустрията ни. „Виждаме една власт, която не желае да усвои договореното по енергийните проекти с Русия. Всички плащаме цената за това", отбеляза експремиерът.

Той напомни, че предишното правителство се е постарало да направи всичко възможно, за да развива отношенията с Русия на нова основа - равноправна, уважителна, в търсене на взаимния интерес.
„Задвижени бяха реални икономически проекти, в интерес на България, за да бъде страната ни по- силна икономически, по- заможна, по- успешна в съвременния свят", напомни лидерът на БСП.

От своя страна Ивайло Калфин обеща, че ще работи „въпреки всички, които искат друго" за развитието на българо-руските отношения.

„Тези отношения ни правят по-силни, те са в интерес на бъдещето на България и аз ще работя за тях заедно с всички вас. Ако има някой, който се чуди къде са корените на българо-руската дружба, да дойде днес тук. Тези отношения ги държи народната любов, а не кабинетните срещи", подчерта Ивайло Калфин.