Мария Капон и Касим Дал тръгват на "дълъг и труден път" според тях и то с нов политически модел за България. Двамата ще постигат идеала на Апостола за свята република и ще обединят нацията. Или както обобщи Веселин Пенев, също отцепен от ДПС, "Бай Иван, Бай Хасан и Бай Бабикян да седнат на една маса и да правят политика".

Според Мария Капон България има нужда от нова национална цел, която да обедини хората независимо от пол, възраст, раса и религия. Тази цел според новите политически партньори Капон и Дал е модернизацията на страната.

Двамата се заканват да променят сбъркания политически модел от последните 20 години. Цели географски райони са подвластни на този сбъркан модел, категорична е Мария Капон. От него зависят и битието, социалното съществуване и бъдещето на хората, допълни тя.

Омразата и разделението са превърнати във властови инструмент, смята още Капон. България никога не може да е силна, ако е разединена, подчерта тя и допълни, че няма да влизат в братоубийствени войни.

Ние идваме и ще управляваме България, убедена е тя.

Касим Дал и Мария Капон са се събрали заради взаимното доверие и споделените ценности. Изборите на есен са първото изпитание пред новите партньори. Те обаче се готвят за по-сериозна битка - следващите парламентарни избори. Целта е да се разбие монопола на ДПС, особено в смесените райони.

Касим Дал пък се закани да „изхвърли мътната вода от политиката на страната, както и хората, мътещи водата". Заради хора като Иван Костов дясното не може да е обединено, смята Касим Дал. Другите политици, мътещи водата на родната политика, са Ахмед Доган и Георги Първанов, като според Дал президентът затвърдил участието на хора от бившата ДС във властта.

Трябва да се освободим от тях, категоричен е Касим Дал.

На тези избори ще дадем алтернатива на всички хора, категоричен е той. Новите партньори ще се явят със самостоятелни листи във всички общини. Все още не ясно в кои общини ще издигнат свои кандидати за кметове и в кои ще подкрепят кандидатите на други политически формации.