Ситуацията започва да ми прилича на изборите в Санкт Петербург, където протежето на Путин спечели поради неявяването на съперници. Това коментира в сутрешния блок на БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов, ден след като Централната избирателна комисия отказа да заличи регистрацията на партията за участие в изборите за президент и вицепрезидент на 23 октомври.

Съпредседателят на Синята коалиция не коментира подробно този факт, защото по-големият проблем според него е това, че ЦИК е отменила регистрацията за местните избори на Найден Зеленогорски и Коалиция „Заедно за Община Плевен". Костов припомни, че регистрация беше отказана и на коалицията, подкрепящия настоящия кмет на Монтана Златко Живков.

Лидерът на ДСБ беше категоричен, че подобни действия на ОИК са скандални. Това, което те правят е нечувано, директен опит да се спечелят изборите и това няма нищо общо с демокрацията, подчерта той. Костов обясни, че ролята на избирателните комисии е да помогнат кандидатите да се регистрират, а не да им пречат, както се случва в момента.

Никой не е печелил с такива машинации, продължи той. Съпредседателят на сините определи и „виновните за безобразията, свързани с регистрацията" - Цветан Цветанов и Искра Фидосова, и ги оприличи и на „злокобна двойка".


Аз се надявам, че успехът, който ще имаме на общинските избори, ще покаже, че това е живият и работещ политически начин да се защитават интересите на нашите избиратели - Синята коалиция.

Иван Костов се закани да потърси защита заради действията на ОИК и обеща проблемът с регистрациите да стане голям европейски въпрос. Той съобщи, че по-късно днес има среща с полския посланик (в момента Полша е поела шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз - бел.ред.), пред когото ще изложи проблема.

Относно напрежението в редиците на Сините Костов заяви, че дали има такова ще си проличи след изборите, когато се види поведението на СДС.

Запитан дали се чувства изигран от партньорите си в Синята коалиция за президентския вот, той отговори: Обстоятелствата се стекоха така, че ние се превръщаме в избиратели. Само резултатите от изборите ще докажат дали този ход на СДС ще има ефект допълнителна подкрепа за Румен Христов.

Лидерът на ДСБ обеща да коментира на по-късен етап дали има разцепление и „парцелиране" сред сините, каквито критики прозвучаха от страна на Мартин Димитров. Той обаче изтъкна, че не става въпрос за сърдене, цупене или слепване на парчета, а за принципни различия.

Иван Костов обеща, че партията му ще изпълни три неща, а именно - да работи за успеха на Синята коалиция в парламента, който е най-важният по думите му политически орган, да подкрепя навсякъде в страната регистрираните сини коалиции и да изпълни споразумението за предварителните избори, което гарантира и подкрепа за Румен Христов. Основата е почтеността в политиката, заяви в тази връзка той.

Съпредседателят на сините се въздържа от коментар за кандидатурата на Росен Плевневлиев за президент, като припомни, че ДСБ са изтеглили регистрацията си от изборите за държавен глава и съответно няма „да си пъха носа там, където не й е мястото".

Иван Костов отрече  ДСБ да има споразумение или дори сближаване с РЗС. Припомняме, партията на Янев подкрепи кандидатурата на Прошко Прошков, издигнат за кмет на столицата от Синята коалиция, както и Мартин Заимов за водач на листата за общински съветници на РЗС.

Според тъмносиния лидер, преди изобщо да се говори за сближаване с РЗС, тази партия трябва да се еманципира от процесите на своето раждане и да се отдели от Алексей Петров. Докато не затворят вратата зад себе си, не може да има никакви такива споразумения, подчерта той.

Запитан кои са успехите на кабинета, Костов изтъкна, че правителството е успяло да задържи някои неща, които са създадени преди 13 г. - най-вече финансовата стабилност. Тези неща не са заслуга на правителството на ГЕРБ, на Станишев или на Сакскобургготски,  а на управлението на демократичните сили. Това че не е развалено нещо, което работи, е добре, допълни той.