ДСБ ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев на балотажа, стана ясно на пресконференция в централата на партията. Националното ръководство на ДСБ призовава всички наши членове и симпатизанти да подкрепят Росен Плевнелиев, тъй като срещу него е Ивайло Калфин, заяви лидерът на тъмносините Иван Костов.

Той поясни, че кандидатът за президент на левицата е всичко това, което сините не искат да видят, още повече с подкрепата на Ахмед Доган. Костов подчерта обаче, че ДСБ има две условия към Плевнелиев, за да даде партията подкрепата си.

СДС установи, че непопулярен човек не може да бъде кандидат-президент
Още...

Ако желае да получи нашата подкрепа, Росен Плевнелиев трябва да вземе плътни позиции и да защитава принципите на Меглена Кунева по отношение на националната и енергийната сигурност на страната, обясни Костов.

Второто условие на ДСБ е Плевнелиев да се намеси с целия си авторитет и да се разграничи с декларация от безобразията, свързани с преброяването на гласовете.

Избирателите ни все пак не са войници и ако той изпълни тези условия, може да разчита на консолидация на синия вот, заяви Костов. Ако ли не, следващата неделя ще се яви такъв, какъвто е, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Той обаче дебело подчерта, че подкрепата за Росен Плевнелиев не е подкрепа за Бойко Борисов като премиер.

Иван Костов започна пресконференцията с извинение към всички сини кандидати за кметове и общински съветници, които по думите му са участвали в това кошмарно провеждане на изборите. Искам да се извиня, доколко е възможно, за чуждите грешки и провали, за хаоса, който са задължени да изтърпят и все още изтърпяват, каза той.

Костов изтъкна, че Румен Христов е бил кандидат на Съюза на десните сили, а не на Синята коалиция и от ДСБ са били поставени в условия на несполучлива формула за участие в президентската битка.
По отношение на вота в София той коментира, че не може да искат от Прошко Прошков да спечели, без да са имали национална кампания на кандидата на Синята коалиция. По думите му Румен Христов не е получил и 50% от избирателите на Синята коалиция, което се оказало и „котвата" за Прошков.

Тъмносиният лидер посочи, че все още ДСБ не разполагат с точна информация за това колко гласоподаватели са отишли до урните, не са направили анализ за допуснатите нарушения и поради това в партията все още обмислят дали ще протестират резултатите, както и дали ще искат касиране на вота.

Припомняме, общият син кандидат за президент Румен Христов се представи крайно незадоволително, взимайки едва 1,8 процента от гласовете, или малко повече от 50 хиляди гласа.