С „Южен поток" правителството утвърди руските корпоративни интереси у нас и показа, че е извън голямата външна политика.

До броени дни във Вилнюс предстои сключване на споразумение между ЕС и Украйна за стратегическо партньорство и България отново не се възползва, за разлика от Полша, която добре е сметнала стратегическия си интерес.

Това каза днес на пресконференция лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя беше категорична, че след удължаването на мароториума върху земята, „Южен поток" е следваща стъпка на отдалечаване на България от ЕС.

Проектът започва без дерогация, т.е. освобождаване от правилата на „Третия енергиен пакет", изискващи осигурен достъп на трети страни до инфраструктурата на проекта и диверсификация, т.е. страната ни трябва да реши дали ще се връщат назад към близките руски връзки или ще върви напред към правилата на вътрешния пазар на Европа, коментира лидерът на „Движение България на гражданите".

Тя допълни, че чрез „Южен поток" управляващите от БСП, ДПС, и „Атака" демонстрират арогантно погазване на правилата на вътрешния европейски пазар и ангажиментите на България като член на ЕС. По думите й никой не е виждал договора за „Южен поток" и всичко е сякаш на ниво инвестиционни намерения.

По тръбата ще тече зависимост и политика, не газ и дори не става дума за интерес на руската държава, а за руски корпоративен интерес на наша територия, категорична бе Кунева. Тя добави, че широко оповестените от министъра на енергетиката двустранни газови доставки между България и Румъния не са реални, тъй като няма техническа възможност.

Тя напомни, че през 2008 година, когато България е била отрязана от газовите връзки, Кунева е била еврокомисар и освен осигурените още тогава средства за страната, тя е поставила въпроса за тази техническа специфика, за да сме в състояние да изпълним задължението си за диверсификация на доставките.

Знае се, че по тръбите ще тече газ само от юг на север, т.е. България по никой начин няма да диверсифицира газовите си доставки, заради разликата в налягането на двете газопреносни системи и в проекта за интерконектор няма предвидена компресорна станция от румънска страна, която станция да изтласква газ към България.

Т.е. газ към България от Румъния няма как да потече, коментира Кунева, и това е добре известно.

От „България на гражданите" сме загрижени какво ще последва за страната, ако се окаже в ситуация на спрян проект поради неспазване на „Третия енергиен пакет" и диверсификация, а „Газпром" реши да ни съди за неустойки, коментира още Кунева.

Тя добави, че има съмнения за гаранциите на добрите корпоративни практики, чистотата на обществените поръчки, свързани с проекта, как са защитени интересите на "Булгартрансгаз" - дружеството, което е 100% държавна собственост и изплаща дивиденти в полза на бюджета, защо за "Южен поток" България приема руско финансиране, а отказва такова за проекта АЕЦ "Белене", има ли договорена клауза "Доставяш или плащаш", т.е. валидно ли е условието транзитни такси да се дължат, дори когато доставчикът не доставя обещаните от него количества газ, добави още Меглена Кунева.

Според нея ситуацията с „Южен поток" се представя от правителството като изумителен успех, а фактите показват, че договор няма, но пък заем има и проектът твърде много заприличва на АЕЦ „Белене".

Бисер Манолов - финансов експерт на „Движение България на гражданите" допълни, че руският заем в размер на 650 млн.евро и облигационният заем правят общо над 1,150 млрд.евро или над 2 млрд. лева през нашите сметки.

По думите му разходите по лихвите не се покриват от дивидентите и това поставя под съмнение българския национален интерес в „Южен поток".

Той обясни, че чрез проекта руските корпоративни интереси са циментирани чрез България, тъй като през 2015 година се очаква САЩ да станат най-големият енергиен износител, което сериозно притеснява руската страна и по тази причина е настояването на Русия на всяка цена да даде заем на България.