методи андреевС кандидатурите на Румен Христов и Светослав Малинов „Синята коалиция" няма да увеличи гласовете си, а успех ще бъде даже запазването им. Това коментира пред БГНЕС бившият председател на Комисията по досиетата и член на Националния съвет на СДС Методи Андреев.

"Смешно е да говорят, че можем да бъдем фактор на тези избори. Ние не можем да бъдем фактор на тези избори, но трябва да направим всичко възможно да се запазят постигнатите на парламентарните избори 300 000 гласа", убеден е Андреев. Той изрази мнението, че „Синята коалиция" отдавна е трябвало да се превърне в партия.

По думите му провеждането на предварителни избори ще даде възможност на странични фактори да повлияят на крайния резултат. Според него ако на първичния вот в София гласуват около 3000- 4000 души, 300 или 500 души могат да решат избора. "Опитът да се повтори успеха на СДС при избора на Петър Стоянов за президент няма да е добър. Отдавна проектът Синята коалиция трябваше да се превърне в партия", категоричен е Андреев.

Методи Андреев припомни, че избраният от СДС за кандидат-президент Румен Христов е бил един от първите, уличени за корупционни практики. „И беше оправдан, както всички други политици", отбеляза Методи Андреев.

Той добави, че Румен Христов е започнал да се изявява след неуспешния мандат на Пламен Юруков. „Това беше времето, когато спрямо СДС имаше опити от външни политически сили от кръга на ДПС и от самото ДПС да го овладеят политически чрез различни личности. Не е тайна, че Румен Христов има топла връзка със ДПС. На мен това не ми харесва", заяви бившият шеф на Комисията по досиетата.

Методи Андреев настоя за повече демократичност при избора на кандидата за държавен глава. Според него „в Националния съвет на СДС една група хора е решила кой да е кандидатът на партията за президентските избори".

Като цяло, според Андреев, няма сериозни политически кандидатури, силни са само предложенията на българското политическо задкулисие и олигархията. Към тях той причисли първият български еврокомисар Меглена Кунева. Според него тя е част от „кръжеца около царя" и не е случайно, че още преди официалната й кандидатура й отреждат много проценти.

Методи Андреев заяви, че не би подкрепил и кандидатурата на Алексей Петров, тъй като не може да се обясни откъде е дошло състоянието му. По думите му никоя служба не работи ефективно срещу считания за глава на „Октопода" бивш съветник в ДАНС и вероятно и той ще излезе невинен.