Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на вота.
Според нея ГЕРБ ще вкарат най-много евродепутати, минимум 7.

Пред bTV Габриел излезе с послание, че трябва евроизборите да се диференцират от националните скандали, визирайки евтините апартаменти на властта. Тя е изненадана от свързаността, която се наблюдава у нас, между евровота и националния контекст. ГЕРБ тръгват в кампания с призив за европейски дебат, защото Старият континент се намира в труден етап.

Габриел заяви, че се отнася с респект към всеки опонент на ГЕРБ. Тя не желае дискурсът около евровота да бъде в контекста на вътрешните политики, а иска дебат за бъдещето на Европа и ролята на България в него. Не трябвало въпросът да бъде кой ще победи.

На въпрос дали е възможно авторитетът на Елена Йончева (водач на евролистата на БСП - бел. ред.) да задмине този на Габриел, предвид разследваща дейности на Йончева и заявената от нея позиция, че ще разкрива злоупотреби с европари в България, Габриел заяви, че няма по-лошо нещо в ЕП от това страната ни да има няколко евродепутати, които непрекъснато се плюят. По думите ѝ трябва представителите на страната ни в ЕП да бъдат единни, защото по този начин позицията им правила впечатление и се взимала на сериозно, както станало с пакета "Моболност". Винаги имало различия между евродепутатите, но било важно въпреки тях, те да се обединят и да дефинират и защитават достатъчно компактен брой теми, които са в интерес на България и бъдещето ни в ЕС.

Започва регистрацията на партиите за евроизборите

Започва регистрацията на партиите за евроизборите

Предстои ЦИК да обяви и обществената поръчка за машините

Относно казуса с евтините апартаменти на властта Габриел коментира, че ГЕРБ са направили това, което трябва - те са си поели отговорността. Всъщност Габриел спомена думата "отговорност" над 10 пъти в този контекст по време на интервюто.

Според нея бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е поел своята отговорност с оставката си, каквато била дългогодишната практика в ГЕРБ - когато имало скандал, отговорността се поемала с оставка. Все пак нямало доказателства за вината на Цветанов, защото всичко било законно и това показвали фактите, но въпреки това, герберите поели отговорност. Ако подобен скандал се случил с управляващите във Франция, то обществената реакция и последващите действия щели да бъдат същите, както посочи тя на въпрос от водещия.

В този ред на мисли Габриел отново призова да не позволяваме темите, които не засягат европейския дебат, да ни заливат.

До изборите ГЕРБ имали време да превърнат този скандал в позитив и да излязат по-силни.

Цветанов обяви, че ГЕРБ не е злобна и агресивна партия като опонентите

Цветанов обяви, че ГЕРБ не е злобна и агресивна партия като опонентите

Партията е загърбила егото си и е дала възможност за преговори със СДС

Габриел живее под наем в чужбина. В България декларирала цялото си имущество. Като еврокомисар установила практиката да се прибира до България всяка седмица, за да поддържа важната за нея връзка с обществото тук.

На въпрос защо ГЕРБ не са се коалирали с ДСБ еврокомисарят отговори, че обединение не се прави, когато имаш желание само от едната страна.

Борисов забрани на членовете на ГЕРБ да ползват езика на омразата

Борисов забрани на членовете на ГЕРБ да ползват езика на омразата

"Не искам да сте кучки, искам да сте добронамерени и градящи", обяви той