След двучасови разгорещени дебати парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, наложени след санкцията на Конституционния съд. Бяха приети проектите за промени на Любен Корнезов от БСП и тези на ГЕРБ.

Съответно предложенията за промени на Мая Манолова и Михаил Миков бяха отхвърлени от пленарната зала.

В началото социалистите "скочиха" срещу промяната в дневния ред, която бе гласувана в сряда и в нея не влизаше гласуване на първо четене на изборното законодателство.

Защо е този председателски съвет, след като ГЕРБ правят промени в програмата, попита червената депутатка Мая Манолова.

Никой не е по-голям от българската Конституция, нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов, нито дори г-жа Искра Фидосова
М. Манолова

Много лошо започва този дебат, заяви тя. Правите смешен парламентът, обърна се червената депутатка към парламентарния шеф Цецка Цачева. Тя от своя страна отне думата на Манолова.

ГЕРБ обаче разгневиха още по-силно опозицията, след като решиха да удължат работното време, измествайки часа на парламентарния контрол до приемане на изборния кодекс.

Мая Манолова веднага възрази срещу това решение, заявявайки че няма защо да се бърза толкова.

Видяхме докъде доведоха среднощните ви упражнения, получихте слаб 2, посочи Мая Манолова, която поиска прегласуване.
Сега искате и на поправителния да получите 2 и така да затвърдите имиджа си на двойкаджиии, допълни тя.

Депутатката изтъкна, че не иска да е лош пророк, но има вероятност и този изборен кодекс да бъде атакуван в КС, ако се бърза с неговото приемане и не се стигне до консенусно решение.

С решението си Конституционният съд върна ГЕРБ в първи курс на юридическия факултет, посочи още Манолова.

Като гледаме как си правят промените скоро ще ги върне в кандидат-студентската кампания, което не е добре, имайки предвид младежката безработица по вина на това управление, допълни социалистката.

Никой не е по-голям от българската Конституция, нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов, нито дори г-жа Искра Фидосова, изтъкна още Мая Манолова.

По думите й инатът на мнозинството е на път да провали изборите тази есен.

Има реална опасност хора с увреждания, които нямат удостоверение от лекарска комисия, да бъдат лишени от избирателни права, заяви колегата й Михаил Миков.
В предложението на ГЕРБ е записано, че за да упражнят правото си на глас с придружител, те трябва да представят удостоверения от лекарска комисия.

По думите на Миков около 700 000 души у нас са с нарушена трудоспособност. Той се позова на Конвенциятя за правата на хората с увреждания, която задължава равноправното участие на хората с увреждания в изборния процес - да избират и да бъдат избирани.

Припомняме, ГЕРБ остави 10 месечен срок за уседналост за тазгодишните местни избори, въпреки препоръките на Конституционния съд за максимален срок 6 месеца.
На заседанието си в сряда правната комисия ревизира Изборния кодекс след решение на КС, който отхвърли основните промени в него.

Депутатите в правната комисия приеха за всички следващи местни избори, които ще се проведат след вота през есента, срокът за уседналост да се промени от 12 на 6 месеца.

За сегашните избори обаче остана 10-месечната уседналост.