Референдумът, предлаган от президента Росен Плевнелиев, измествал общественото внимание от истинските проблеми, заяви пред bTV  лидерът на БСП Михаил Миков. "Не бива да се подхвърля едно захарче на хората", коментира социалистът и уточни, че никой не е питал партията му дали приема такъв референдум въпреки уверението на президента, че има съгласие.

Преди ден президентът постави въпроса за гласуване „2 в 1" през есента - заедно с местните избори през октомври да се проведе и референдум за изборна реформа. Държавният глава предложи второто в демократичната история на България национално допитване в обръщение пред депутатите, в което синтезира резултатите от разговорите си с парламентарно представените партии.

От ДПС заявиха, че референдумът е насочен срещу тях. Още...

Президентът има право на инициатива, но за да се проведе допитването, Народното събрание трябва да гласува „за". Изискването е за обикновено мнозинство, което значи, че идеята за референдум на есен със сигурност ще събере достатъчно гласове. Според Миков референдумът е безсмислен.

Социалистът смята, че ГЕРБ генерира постоянно недоверие. "Очевидно е, че става въпрос за договорка зад гърба на хората. Реакцията на АБВ го доказва. Подаването на оставката на Георги Първанов е един фарс и хората го усещат", допълни Миков.

Според него в момента имало воля за сближаване на БСП с АБВ. "Мисля, че АБВ ще предпочетат властта пред принципите", поясни Миков в отговор на въпрос дали партията на Първанов би излязла от правителството. Въпреки това той заяви, че на местните избори по региони ще се търси подкрепа от партията на Първанов.

"Страната върви без посока. Икономиката не е добра. Сегашната коалиция осигурява на половината ръст. Бедните в България в момента са 70%. И това е големият въпрос. Бедността все по-голяма става", каза Миков.

По думите му БСП не се разяждала, както коментират някои политолози. Според Миков, когато се появяват такива коментари, означавало, че партията се движи във вярната посока. Подобни твърдения за "преждевременната смърт" на БСП имало от 20 години.