Младежката организация на НДСВ в София номинира Меглена Кунева за президент на България на свое събрание. То бе посветено на 25 април - денят, в който правителството на НДСВ подписа Договора за присъединяване на България към ЕС.

От пресцентъра на младежката структура на жълтите предоставят и текста на документа за номинация на Кунева.

На 25 април 2005 г., преди 6 години, България постигна една голяма национална цел - присъедини се към голямото европейско семейство, припозна като бъдещи свои приоритети съхранението и развитието на европейските ценности, идеи и стандарти.

Това решаващо за страната ни събитие се случи благодарение на усилията на много хора, но решаваща бе ролята на главния преговарящ - Меглена Кунева, а след това и министър по европейските въпроси на България, заявяват младите в НДСВ.

От там посочват и предимствата за страната ни от постигнатото след 25 април 2005 г.

Сред тях са възможностите за пътуване в Европа, учене в европейски институти, живот в по-спокойна среда, гарантирана и от европейската законова рамка

Свидетели и участници сме в израстването на гражданското общество у нас и самочувствието ни се приравни с останалите страни в ЕС, отбелязват още младите сред жълтите. Те допълват, че пътят на България към Европа е дълъг и все още не е свършил. 25 април 2005 бе само началото.

Г-жа Кунева продължи да играе основна роля в европейското развитие на България и като комисар по правата на потребителите. За гордост на цяла България 700 милиона европейци избраха първия български комисар за „Комисар на годината" и за „Европеец на годината".

Как ще продължи България нататък зависи само от нас. Дали искаме да вървим към европейския модел на развитие - с интелигентност, професионализъм и добър тон в политическото общуване с акцент върху гражданското самосъзнание или искаме да тъпчем на едно място, угнетени от скандали, груба сила и профанизиране на политиката, заявяват още те.

Изтъквайки още качествата на Меглена Кунева, младите в НДСВ посочват:
Ние, от МНДСВ искаме да ни управлява интелигентен, образован, успял, доказал се, уважаван, честен и добър човек - на първо място мислещ човек, а не амбициран политик.

Искаме човек, който се вълнува от проблемите на младите хора, на гражданите и търси най-добрите решения. Човек, който постига цели, а не прибързва с обещанията, човек с реална представа за ситуацията в страната, но и зареден с оптимизъм и ясна визия за бъдещето на България в първите редици на Европейския съюз.

Аз много се радвам, че нашите младежи са номинирали за кандидат-президент г-жа Кунева. Това заяви за news.bg председателят на НДСВ Христина Христова.

Тя подчерта, че бившият ни еврокомисар е един от най-рейтинговите политици, в България, въпреки че не участва в управлението.

Подкрепяме безрезервно г-жа Кунева, изтъкна още Христова и допълни, че жълтите нямат претенции да издигнат тяхна партийна кандидатура и подкрепят стремежа на Кунева да събере широка обществена подкрепа.

Все пак Кунева трябва да каже ще влезе ли в президентската надпревара или не, но НДСВ категорично стоят зад нейната номинация, посочи още Христова.

Тя опроверга информацията, че НДСВ са дали срок на Меглена Кунева до 20 април да обяви дали ще се включи в президентската надпревара. До момента обаче тя не е обявила категорично дали ще влезе в президентската надпревара или не.