За последните дни с акции МВР е реагирало на над 80 сигнала за купуване на гласове, като в дейността на МВР влиза и превенцията на битовата престъпност. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров пред БНТ за организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април. Припомнме, че преди дни министър Иван Демерджиев заяви, че сигналите за купуване на гласове нарастват лавинообразно.

В момента прилагаме целия комплекс от мерки, които са разрешени от закона както чрез оперативни средства. Присъдите обаче за купуване на гласове са условни, което прави хората отново участници в търговията с гласове и при следващи избори, посочи Тодоров.

МВР като институция е по-амбицирана да предотврати всички възможности за купуване на гласове, които дава хартиената бюлетина. Извършен е анализ на възможностите и ресурса на ниво ОДМВР. Провеждат се срещи, беседи и там, където има данни за подготвяно престъпление се прибягва първоначално до принудителни протоколи. МВР не подценява получените сигнали за изборните престъпления.

По отношение на мигрантския натиск, Петър Тодоров отчете, че има завишаване на натиска с 43%. Това е един мръсен бизнес, който е проблем не само на България. МВР полага огромни усилия за ограничаване на мигрантския натиск. ЕК ни е уведомила, че има нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България е приоритет. В направлението към България ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване на българо-турската граница, изтъкна главсекът.

За условията на труд на служителите на МВР, Тодоров отбеляза, че в последните месеци професионалното и политическото ръководството на ведомството, за да разреши проблемите. Тодоров ще настоява да има увеличение на заплатите на служителите на МВР, но първо трябва да се приеме държавен бюджет. Служителите на МВР са достойни за уважение хора и винаги в готовност въпреки трудностите да изпълняват задълженията си достойно и прецизно, каза още Петър Тодоров.