За 7-ми пореден път асоциация "Прозрачност без граници" ще наблюдава подготовката и провеждането на избори в страната.

Повече от 100 наблюдатели на организацията ще следят за спазването на демократичните стандарти при провеждането на избори и за регистриране на нарушения на правата на българските гласоподаватели. Това съобщават от "Прозрачност без граници".

От асоциацията подчертават, че извършват наблюдението в изпълнение на мисията си за повишаване на прозрачността и почтеността в управлението на страната и в частност на изборния процес.

"Прозрачност без граници" ще проведат наблюдение в изборния ден, което обхваща територията на всички избирателни райони в страната. По този начин щели да отговорят на обществените очаквания за независим граждански мониторинг.

От асоциацията заявяват готовността си да регистрират сигнали за изборни нарушения, да предоставят информация и консултация на избирателите относно защитата на правата им и да сигнализират институциите с цел предприемане на необходимите действия.

"Прозрачност без граници" ще приема сигнали за организационни нередности, контролиран вот, купуване на гласове и други нарушения на изборния процес на горещата телефонна линия 0800 11 224.

В рамките на изборния ден от асоциацията ще предоставя актуална информация за констатациите от извършеното наблюдение, както чрез съдействието на медиите, така и чрез официалния сайт на организацията: www.transparency.bg и специализирания сайт за мониторинг на избори: www.samizbiram.bg.

От "Прозрачност без граници" уверяват, че ще се придържат неотклонно към принципите за политическа неутралност и независимост при наблюдението на изборния процес. Наблюдателите на асоциацията щели да се ръководят от най-високите международни стандарти в тази дейност.