Категорична победа на ген. Радев - победа на българските граждани и победа за България. Този коментар направи пред БНТ депутатът от БСП Жельо Бойчев, минути след като стана ясно, че ген. Румен Радев ще е новият президент на България.

Бойчев подчерта, че анализът ще покаже резултата, но БСП е свършила своята работа още преди 3 месеца, издигайки успешната номинация на ген. Радев.

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

59,41% от гласувалите на балотажа са подкрепили генерала

Той спечели във всички демографски групи. Освен правилния подбор на кандидатурата, беше водена и много умела кампания с послания, които стигнаха до хората, анализира Жельо Бойчев.

"Надеждата и желанието за промяна победиха страха, който се опитваха и Борисов и ГЕРБ да насаждат в последната седмица", подчерта червеният депутат.

Той определи президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова като достойна. Освен това не си спомня да има такъв резултат на президентски избори.

Жельо Бойчев изрази увереността си, че ген. Радев няма да разочарова хората, които са дали гласа си за него.

На въпрос очаква ли политическа криза, тъй като Борисов е обещал да подаде оставка, ако загуби кандидатът на партията, Бойчев отговори, че той сам е преценил и превърнал тази загуба в своя лична, обвързвайки президентския вот с правителството.

С днешния си резултат БСП показали, че са готови за избори.

Ген. Радев печели от всички политически партии. Ние предложихме изключително подходяща кандидатура, която олицетвори надеждата за промяна в България. Предстои много работа, защото е голяма отговорност, обещанията да бъдат облечени в подходящи одежди, подчерта още социалистът.

От своя страна Елена Йончева от инициативния комитет обяви, че победата е за България. Тя изтъкна, че Румен Радев не е част от политическото задкулисие. Хората гласуваха за личност. Радев е станал лидер. Йончева се надява, че той ще работи за България с всички политически партии, а не в полза на една или друга политическа сила.