Консултациите за съставяне на правителство, ако гледаме реда по Конституция, ще станат, след като бъде свикано Народно събрание. Toва заяви конституционалистът Екатерина Михайлова в сутрешния блок на БНТ.

За неофициалните консултации се канят всички парламентарни групи в Народното събрание и започват битови договорености. "С конституирането на Народното събрание и насрочването на първо заседание от президента действащото правителство трябва да подаде оставка. Страната  не може да остане без правителство за секунда до момента, в който не бъде избрано ново правителство", категорична бе Михайлова.

Според нея всичко зависи от ситуацията, но очаква в рамките на разумните срокове - около седмица или 10 дни след започване на консултациите, да има яснота за новия кабинет. За актуализираната тема за Велико Народно събрание от страна на премиера Бойко Борисов, Михайлова отбеляза, че дори и да се приеме такава хипотеза, макар че не се е разбрало защо, нова Конституция се прави, когато има нужда от смяна изцяло на начина на функциониране на държавата.

Томислав Дончев не дава 10, а 2-3 депутатски гласа и то само на Слави Трифонов

Томислав Дончев не дава 10, а 2-3 депутатски гласа и то само на Слави Трифонов

Той все още държи лидерът на партията да е начело на правителството

Ние трябва да знаем дневния ред след провеждането на изборите, който е конституиране на парламент и излъчване на правителство, обясни Михайлова.

Тя посочи, че има състезание на десните в новото Народно събрание, което не ги прави еднакви. За дясното претенцията е голяма и не е останала без представители. По-тежкият проблем е в лявото, уточни Михайлова.

По думите й, след като народните представители встъпят в длъжност, трябва да бъдат на висотата на положението. При нас председателят на парламента е в конструкцията пръв между равни, посочи тя и допълни, че няма собствени изключителни правомощия. Всички с интерес ще следим кой ще бъде председателят на парламента, от което може да разчитаме бъдещи политически конфигурации, очаква Михайлова.

Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват

Николай Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват

Трябва да съставим правителство и да довършим ламята, убеден е той