"Гражданите за европейско развитие на България" (ГЕРБ) ни отчуждиха от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на листата на партията за европейските избори в Южния парк в София.

Борисов иска проверка на хората с офшорни сметки
Обновена

Борисов иска проверка на хората с офшорни сметки

Направихме хубави паркове, да има къде БСП да се събират, иронизира премиерът

"Искаме свобода - основна европейска, българска и човешка ценност. Но свободни хора ли сме днес? На едно от последните места сме по свобода на изразяване и медии. Който си позволи да мисли различно, да говори различно, да критикува, е подложен на безпрецедентен натиск. Ето ви Елена (Йончева), най-ярък пример за това. Искаме равни възможности, но в България близките до властта са по-равни от другите. Искаме върховенство на закона и равенство пред закона, но се оказа, че колкото повече апартаменти имаш в България, толкова по-недосегаем си за закона", настоя Нинова.

Тя подчерта, че "пълзяща диктатура на опозицията е безсмислица, но едноличната власт в България е факт", коментирайки думите на премиера Борисов отпреди дни, че БСП налагали "пълзяща диктатура".

Борисов обвини опонентите си в налагане на "пълзяща диктатура"

Борисов обвини опонентите си в налагане на "пълзяща диктатура"

Опонентите на ГЕРБ действали брутално

Според лидера на БСП българските институции са разрушени, като един човек управлява еднолично народа и неговите пари.

По думите на Нинова, БСП тръгвали освен за европейски и предсрочни парламентарни избори, но най-вече - "тръгваме на битка за справедливост сегане с празни обещания и с кухи фрази", защото българският народ имал нужда от справедливост.

"Ние първи приехме своята програма за икономически развита, социална Европа, Европа на равните възможности, Европа без две и три скорости. Днес представяме пред вас и лицата на тази кампания - хората, които предлагаме да ни представляват в Европа. Остава да си свършим работата. Имаме идеите, имаме хората, от нас - от този екип и от вас - мотора на партията, зависи да си свършим работата. Да се обърнем към всеки български гражданин, тук или в чужбина", посочи в предизборната си реч тя.

След редица призиви към българите да гласуват на изборите за Европейски парламент на 26 май и обяснения защо е важно това, Нинова завърши, че крайната цел на БСП не е просто за да свали правителството на Борисов, да го замени с друго и да продължи по същия начин. Целта не била просто една партия да падне от власт, а друга да спечели.

"Можем да поставим началото на промяната на модела, в който 30 години политици, икономически кръгове, олигарси са заедно единствено за личния си интерес и срещу интереса на народа. Този модел можем да променим", убедена е председателката на БСП. 

От своя страна водачката на евролистата на БСП Елена Йончева добави, че българинът се стреми към Европа, в която гражданинът може да получи справедливост и без да е приближен до властта.

"Европа, където бизнесът не е подложен на рекет и можеш да получиш добро образоване, независимо от социалния си статус. В Европа, където доброто и безплатно здравеопазване е гарантирано от държавата", каза още Йончева.

Тя коментира, че днес бизнесът бяга от България, а парламентът работи за избрани клиенти - 72 процента от приетите закони са лобистки. "Тотален е сривът на преките чужди инвестиции - спадът е 11 пъти спрямо 2008 г., а здравеопазването се превръща в жест на милостиня, в зов за помощ", коментира още Елена Йончева.

"Преди 11 години бяхме на едно място по свобода на медиите с Франция. Тази седмица беше публикуван докладът на международната организация "Репортери без граници". В него се казва, че: "България вече не е обетована земя на журналистиката. Организираната престъпност и властта в България подлагат на тормоз медиите". Разбирате ли какво ни казват? Организираната престъпност и властта са едно и също", заяви още водачът на листата на БСП, като трябва да се отбележи, че всъщност в доклада всъщост пише, че "Европа вече не е обетована земя за журналистите".

Тя бе категорична, че там, където няма свободна журналистка, се настанява диктатурата.

"Днес страната ни се управлява от една банда, хора от престъпния свят. Те са завладели България. Те не могат да ни водят към Европа. Те не могат да защитават българския интерес", заяви още Елена Йончева.

Тя добави, че не могат, защото са зависими - от своето престъпно минало и от своето престъпно настояще. "Не могат, защото, ако преди са използвали малката бухалка, днес превръщат държавните институции в голяма бухалка срещу всеки, който не е част от бандата. Защото техните усилия са насочени за тяхното лично облагодетелстване", категорична бе Йончева.