Воля за съставяне на стабилно управление, ангажирано с конкретни важни за държавата цели и приоритети изразиха и от БСП при консултациите си при президента Радев. Подобна позиция изразиха по-рано в петък и от първата политическа сила "Има такъв народ".

Държавният глава провежда серия от консултации с парламентарно представените партии преди да връчи мандата за съставяне на правителство. От ГЕРБ обаче, които трябваше да влязат на "Дондуков" 2 преди представителите на "столетницата", категорично отказаха да се явят на разговорите с мотива, че Радев бил "разединител на нацията".

ИТН видяха общи приоритети и с БСП, а и с ДПС

ИТН видяха общи приоритети и с БСП, а и с ДПС

Тошко Йорданов оценява шансовете за кабинет като добри

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова страната е изправена пред изключително сериозни предизвикателства в следствие на ковид кризата - и в икономически, и в социален план. Като основни приоритети на едно бъдещо управление следва да е актуализацията на бюджета, приемането на Плана за възстановяване и устойчивост, борбата с неравенствата, повишаване на доходите, реформи в сектори като здравеопазване и образование, очерта тя.

Задочна похвала към партията на Трифонов отправи Нинова, изтъквайки проявеното желание за диалог за разлика от поведението им след изборите на 4 април. "По-рано те ни определяха за статукво, с което ние категорично не сме съгласни и сме го доказвали с години с поведението си срещу ГЕРБ", изтъкна Нинова.

В събота БСП сядат на масата на разговори с "Има такъв народ". "Надявам се те да не са последни, а първоначални", изрази надежда лидера на "Позитано" 20.

Ако все пак усилията на ИТН за съставяне на кабинет претърпят неуспех от БСП са категорични - ще предложат свой състав на правителството, ако третият мандат им бъде връчен. "Няма историческо време за губене предвид важните задачи, пред които е изправена България", заяви Нинова.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

От своя страна държавният глава поздрави социалистите за желанието им да предложат при необходимост свой проектокабинет, което било дълг и отговорност на всяка партия към нейните избиратели, визирайки косвено ГЕРБ, чиито лидер Бойко Борисов отсече вече, че партията му остава в опозиция и няма да предлага правителство.

"Много са проблемите и те няма как да бъдат решени от служебен кабинет", изтъкна Радев, като даде пример с казусите в правосъдната, социалната, икономическата, енергийната сфери.

"Нужно ни е правителство не като математически сбор, а отговорно такова. Затова повтарям това, което казах и на представителите на "Има такъв народ" - няма да бързам с връчването на мандата докато не се изчерпят всички опции за намиране на формулата, която да доведе до устойчиви решения", категоричен бе държавният глава.

Радев изтъка и ключовата, по думите му роля, която играе БСП като формация в настоящия парламент и от която зависи съставянето на стабилно управление. "Приветствам желанието ви да участвате в диалога, защото е важно бъдещото управление да се базира на ясни приоритети", добави той.

Припомняме, още вчера от ИТН обявиха, че на разговори за подкрепа на правителство на ИТН ще бъдат поканени и БСП, и ДПС, тъй като чисто математически сметките не излизат.

На консултации в президентството преди БСП минаха само от "Има такъв народ" като най-голяма парламентарна група, тъй като от ГЕРБ тази сутрин обявиха, че няма да участват в консултациите, тъй като така или иначе не участват и в разговорите и за тях ще бъде чест да са опозиция.