Продължават протестните реакции по повод ареста на кандидат-кмета на ЕНП за София.

Припомняме, Петър Якимов бе арестуван на трибуната на националния стадион „Васил Левски" по време на благотворителен мач, на който риташе премиерът Борисов.

Причината за задържането му бе издигнатият от него лозунг с надпис „Борисов, дрога, избори".

След като вчера кандидатът на сините Прошко Прошков изрази острия си протест, заявявайки, че никой няма право и основание да арестува мирно протестиращ гражданин, независимо кой е той, какъв е поводът или адресатът за неговото недоволство, както и че всеки българин може да изрази възмущението си от премиер, който редовно в работното си време играе футбол, днес безпокойство от ситуацията изразиха Българския хелзинкски комитет и водачът на листата за общински съветници в София на РЗС Мартин Заимов.

От БХК припомнят, че предадените на съд Якимов и негова съмишленичка още снощи са били оправдани и освободени.
Освен съдържанието на плаката, полицията не представи никакви други доказателства за подбуждане към насилие или безредици от страна на двамата политически активисти, отбелязват правозащитниците.

Българският хелзинкски комитет е сериозно обезпокоен от този безпрецедентен акт на полицейско потискане на свободата на изразяване в угода на властта, в разгара на предизборната кампания, се казва в изявлението им.

Използването на полиция за потъпкване на легитимна критика на управляващите е без прецедент, откакто България е членка на Европейския съюз. То има смразяващ ефект върху свободния политически дебат и хвърля тежка сянка върху честността на предстоящите местни и президентски избори, подчертават от БХК.

„Няма подобно безобразие в нормална държава! Ако продължи така, всички ще излезeм на улицата с плакати „Оставка", заявява от своя страна Заимов.

По думите му абсурдно е хора с милиционерско разбиране за демокрацията да определят как да живеем в страната си.