Няма бедстващи туристи в наводнените курорти през последните дни.

Това увери в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по отношение на трагедията във Варна, Добрич и други градове на страната, където придошла вода предизвика смъртта на няколко българи.

Зам.-министърът успокои още, че няма бедстващи деца в лагерите по морските ни курорти в засегнатите части и обясни, че вчера ситуацията е била критична, но след грижите лагерите с деца са обезопасени. Най-тежко е положението обаче в Албена.

"Няма нито един пострадал в нито един от българските курорти, които са били засегнати от наводненията", отбеляза още Ботев и посочи, че само в урбанизираните територии са дадени жертви, причина за което са незаконните строежи.

Руските туристи обезпокоени след потопа у нас
Още...

Зам.-министърът обяснява този факт с лошото организирано пространство в големите градове, докато българските курорти са добре устроени.

"Хората се нуждаят от повече смирение и солидарност, защото това, което се случва, се дължи на всички нас", пожела още Бранимир Ботев.

Неподдържаната инфраструктура е причина за водната трагедия във Варна и Добрич, обясни от своя страна Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" към МОСВ,.

Експертът е на мнение, че местните и отговорни власти не са направили така, че инфраструктурата ни да се приспособи към измененията на климата, в следствие на което са тези проливни дъждове от дни насам в цялата страна.

"Ние помагаме на природата да ни убие и навреди", отсече още Личев и призова всички да си поставят за първа цел осигуряването на безопасен живот на хората. По отношение на бързите политически коментари и прехвърлянето на вина Асен Личев посочи, че е много пошло да се политизират такива трагедии и да се търси вина в различните институции.

Вчера вечерта съобщихме, че е намерена 11 жертва на водната стихия във Варна.

За момента официално са потвърдени 11 жертви във Варна и 2 в Добрич, но по информация на Нова телевизия има още един загинал в Добрич, така че общият брой може да нарасне до 14 души, съобщава БГНЕС.