На пресконференция в София сливенски общински съветници изнесоха данни за огромни злоупотреби със служебно положение от страна на сливенския кмет Йордан Лечков.

Водещата посочи, че досега са организирали две пресконференции, където са представили факти за това как се източват огромни пари от община Сливен както европейски пари, така и пари от общинския бюджет.

Реакцията на премиера Бойко Борисов, на вътрешния министър Цветан Цветанов и на председателя на парламента Цецка Цачева е била никаква. Техните сигнали не са получили широк обществен отзвук, дори премиерът и вътрешният министър са застанали отново зад Лечков и са издигнали кандидатурата му за кандидат кмет от ГЕРБ.

Какво трябва да се случи, след като прокуратурата е повдигнала 10 обвинения срещу Лечков, за да престанат да протежират личността на Йордан Лечков, питат общинарите.

Според общинския съветник Радко Кисьов в България е налице чудовищна цензура, тотално замъгляване на истината, неглижиране на един проблем, който касае гражданите на голям град като Сливен, който е около 100 000 жители.

По думите му в община Сливен има чудовищни закононарушения - огромни, директно с кражба на общински и европари.

„Той (Лечков) беше създал лоби от 21 души, които вдигаха ръка и така станаха част от колективната безотговорност", изтъкна доктор Кисьов.

Той изрази огромно разочарование и съжаление, че никой от депутатите, излъчени от сливенски избирателен район не е взел отношение, което според него говори за големи и заплетени икономически интереси.

Според Кисьов централната власт в лицето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов не са разпънали чадър, а са направили бункер, укрепление за Лечков.

Като пример той цитира думите на премиера Борисов и Цветанов при откриването на офис на ГЕРБ в Сливен - неотдавна след игра на мач в Сливен Борисов прегръща Лечков и казва: „Негативните отношения към Лечков отшумяват. Грешките на Лечков са били много малки и сега с помощта на ГЕРБ те ще бъдат оправени".

По думите на сливенския общински съветник никак няма да е чудно, ако преди изборите Борисов отпусне финансови субсидии на Лечков с цел политически активи.

Според него значи нещо свързва тези хора - Лечков и управляващите. Тогава, попита Кисьов, какво става с думите на Борисов, казани преди 2 години, че всякакви прояви на корупция - и на наши (на ГЕРБ), и на чужди, ще бъдат остро пресичани и преследвани.

Радко Кисьов посочи, че въпреки че са призовавали големите български медии да дойдат в Сливен и да разследват нещата, това не се е случило. Но вече има договорки с чужди медии и Си Ен Ен и други големи телевизии са проявили голям интерес и в следващите месеци ще направят предавания за проблема на Сливен.

„Аз не виждам какво ще може да направи новият кмет. Дано да не е Лечков", посочи той и добави, че до такава степен е откраднато всичко, че „няма какво повече да се краде".
Според сливенските общинари Лечков е докарал града до безобразен вид. Проектът за водния цикъл е загубен, защото Лечков е искал да вкара свои фирми и всичко това с цел да може да краде.

„За съжаление правораздаването, съдебната система в Сливен не функционира по отношение на нашия кмет", заяви друг сливенски общинар - адвокат Попова. Тя припомни, че съдът в Сливен е прехвърлил топката по делото срещу Лечков в Ямбол. „Не може съдът в Ямбол да правораздава, а в Сливен да не може", коментира тя.

Попова посочи, че само на метри от Съдебната палата в града зее огромна яма, където се изливат фекални води и за това е отговорен кметът Лечков.

Според сливенските общински съветници името на операция „Наглите" повече приляга на Цветанов и Борисов, които застават зад сливенския кмет. Според нея те са толкова нагли да афишират, че застават зад Лечков.

„Надявам се най-накрая господин Борисов да си отвори очите и да затвори чадъра над Лечков", призова адвокат Попова.

Другият представител на групата, д-р Василева, заяви, че те изразяват гласа на гражданите на Сливен, който е един разрушен град, град, в който властва Лечков.

Според нея депутатката от ГЕРБ Десислава Танева е извършила действия, които са й икономически изгодни, а останалите депутати от Сливенския район бездействат. Никой досега не е чул нито един въпрос да бъде зададен в парламента за обстановката в Сливен. Това говори само за едно - че имат големи икономически интереси.

Василева посочи, че безвъзмездно и безогледно се събарят сгради, които могат да бъдат пригодени да се ползват и даде пример с детска градина, строена през 1953 година, но със здрава ограда с ширина 1,5 метра. До нея е планирано да бъде изграден и дом за деца в неравностойно положение, но това не е било реализирано заради Лечков. Сега съдбата на тези 3 декара отново ще бъде решена от Лечков преди приключване на мандата.

„Упреквам Десислава Танева и ГЕРБ за тяхното мълчаливо бездействие. Ние работим в условията на информационно затъмнение", посочи доктор Василева.

Инж. Радостин Русев разказа за работната среща по ФИДИК относно изграждането на проекта за водния цикъл, че сливенският кмет го е натискал да бъдат вкарани две фирми, свързани с Лечков, като подизпълнители. След натиск, на втория разговор Русев е посочил, че ще приеме, но при законови условия.

Лечков обаче не е приел, тъй като целта е била те да участват като съдружници и тогава придобиват контролния пакет и финансовите активи, като накрая парите отиват в спортния комплекс на Лечков и огромния новопостроен хотел Спорт палас.

„Ние сме тук за каузата на Сливен. Сливен е почти 100-хиляден град, той е като след бомбардировки", изтъкна Русев и каза по отношение на съдебната система в Сливен, че не упреква работещите там, защото те са поставени под натиск, на какъвто е подложен и той.

Всички те са единодушни, че парите влизат от Европа в общината, но от там отиват у сестрата на Лечков и подставени фирми.

Русев посочи, че вече година и 5 месеца Лечков заблуждава, че парите по този проект ще продължават да идват. Но това няма как да стане, защото проектът е спрян заради грешки на Лечков. „Няма да се учудя ако държавата му отпусне сега 23 милиона, за да запуши дупките с глина и кал", заяви сливенският общинар.

Инж. Русев посочи, че газовото дружество в Сливен също умишлено се води към фалит и се управлява от подставени фигури на Лечков. „Огромни пари се въртят в тази пирамида Лечков", казаха общинарите и отхвърлиха обвиненията, че протестират, защото не са получили част от баницата.

Членовете на Сливенския общински съвет изразиха огромното си съжаление, че държавата се управлява по този начин и заявиха: „Предстоят избори. Искаме да попитаме Цветан Цветанов какъв е - министър на вътрешните работи и вицепремиер ли е или шеф на предизборния щаб на ГЕРБ". Това според тях е узурпиране на властта с цел натиск.

„Тук сме, за да сигнализираме, България не е само София, Варна, морето и Пловдив. Знаете ли, че населените места загиват. Тук става въпрос за нещо по-голямо, градът ни загива и ние ще продължаваме да се борим", заявиха представителите на Сливен.

На пресконференцията те раздадоха и запис на протоколи на работната среща по ФИДИК, на която Лечков се е опитал да наложи своите условия, което е в разрез със закона, както и сигнала, изпратен до европеските институции за организираната престъпна група за източване на средства по европейски, общински и национални програми.