Решението на Конституционния съд за отмяна на текстовете от Изборния кодекс е звучен шамар по отношение на качество в законодателната дейност в това Народно събрание.

Това заяви пред БНР Атанас Атанасов от ДСБ.

"Толкова много отменени текстове, такова недоглеждане това бих казал като човек, който има един мандат в Народното събрание, е много лошо законодателство и Конституционният съд го е констатирал." - коментира Атанасов.

Според депутата от БСП Михаил Миков, Народното събрание трябва да се заеме спешно с текстовете от Изборния кодекс, които Конституционният съд отхвърли. Той допълни, че в противен случай хората няма да са наясно как да гласуват.

"Спешно трябва хората да узнаят какви са действащите правила за тези избори и по отношение на уседналостта, и по отношение на представителността и по отношение на всички тези права, които бяха ограничени.
Винаги изборните норми са оспорвани в Конституционния съд за тия 20 години, но никога досега такава голяма част от тях не е провъзгласявана за противоконституционна и противоречаща на международни актове." - коментира  Миков.

Четин Казак от ДПС отправи критика към работата на Конституционния съд по текстовете от Изборния кодекс, които засягат уседналостта.

"Конституционният съд не е извървял пътя докрай в осъществяването на принципната позиция, че въвеждането на уседналостта като критерий, допълващ и несъдържащ се в Конституцията, е недопустимо.
Конституционният съд, с това решение, за съжаление конституционализира принципа за уседналост, като му дава някакво оправдание, като за съжаление в самите мотиви на това решение не се  съдържат сериозни аргументи." - а Казак.