Бившият премиер Пламен Орешарски даде слаба оценка за втория мандат на Бойко Борисов. Такава била оценката му и за първия мандат на ГЕРБ. В интервю за БиТиВи Орешарски заяви, че от 90-та година насам всеки кабинет е правел нещо, дори и със слабости. При Борисов обаче нищо не било направено - дори в Шенген не сме влезли.

На поредните критики от страна на Борисов към кабинета "Орешарски", Пламен Орешарски отговори, че за една година трудно можело да се излезе от всички вреди, които са се случили в първия мандат на Борисов.

Относно критиките, че Орешарски е направил лагера в Харманли, той отговори, че това е типичен случай на прехвърляне на отговорности. Решението било взето 2012 г. от първия кабинет на Бойко Борисов. "Това, че моят кабинет е изпълнил част от решенията - това лошо или добро е, трябва ли да има приемственост или не в нашата страна. В какво е моята вина, това че г-н Борисов и решил да прави лагер там и г-н Орешарски го е направил. Защо отворен тип - решението на г-н Борисов и кабинета му го прави приемателен център, как може приемателен център да бъде от затворен тип, хем приемате хора, хем е от затворен тип", коментира той.

Орешарски е категоричен, че не обича да лъже и не лъже. Ако някой му посочи една негова лъжа, щял да се извини, тъй като е човек и може да греши.

Пламен Орешарски е доволен от резултата си на президентските избори, тъй като бил висок на фона на никаква подготовка. Той е благодарил на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за подкрепата. Орешарски не знаел да има сделка между БСП и ДПС за подкрепата за втория тур, защото това били партийни въпроси. Той призна, че е гласувал за Румен Радев на балотажа.

На въпрос би ли приел да стане служебен премиер или служебен министър на финансите, Пламен Орешарски отговори, че към момента няма такава хипотеза. Ако Радев го покани, той ще обяви решението си. Орешарски все пак уточни, че не е склонен да взема решения, от които следват краткосрочни действия.

Пламен Орешарски отправи съвет и към лидера на ДСБ Радан Кънев - да си изясни защо иска да стане премиер. Ако е само заради премиерството, не го съветвам. Ако има идеи - тогава да предприеме подобна крачка, препоръча Орешарски.

Той коментира думите на Борисов, че нищо лошо няма да ни се случи, защото вече си имаме бюджет. "Хубаво е, че имаме бюджет. Лошите неща не зависят от бюджета", заяви Орешарски. Той определи изказването като нонсенс. "Лоши неща не могат да ни се случат, защото има бюджет е все едно да кажа София е голям град, защото вали. Той е забавен винаги, когато говори финансови неща", коментира Орешарски.

Той бе категоричен, че след референдума партиите и депутатите е трябвало да намалят субсидията поне с няколко лева. Това е моят упрек - аз бих направил обратно, бих намалил преди да се реши окончателно този въпрос, коментира още той. Мисля, че е много 11 лева. Може би 5-6 лв. би изпълнявала функциите си, смята бившият финансов министър.

Относно пенсията от 300 лв. Орешарски счете, че е възможно леко да се увеличи пенсията, но скок от 300 лв. е много висок, който би преструктурирал всички публични разходи. "Не бих препоръчал такъв скок и съм съгласен с премиера Борисов в случая, че това е популизъм", заяви Орешарски.

Относно факта, че международната рейтингова агенция потвърди рейтинга на България, Пламен Орешарски коментира, че с това действие самата рейтингова агенция казва: "Нищо не се е променило при вас - същите сте". Рейтингът ни не е много добър в спекулативния клас е - това не е хубаво. Следващите кабинети трябва поработят да влезем отново в инвестиционния клас. До 2009 г. бяхме в инвестиционен клас рейтинг", коментира още той.

Пламен Орешарски посъветва българите да бъдат по-пестеливи и да не посещават банкови клонове, за да взимат кредити, ако е възможно. Препоръчва им ако могат да правят депозити.