"Уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен. Това, което ще е хубаво или лошо, ще е последствие за тях. От тук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания". Така министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти в парламента резултатите от провелия се във Великобритания референдум.

Премиерът заяви, че правилното е щом така са избрали британците да се оставят сами да решават съдбата си. „Ние да почваме да мислим за Европа без тях и всякакви преговори за особени статути не трябва да се водят, защото това ще разбие съюза”, коментира Борисов.

Ефектът на доминото от референдумите може да се увеличи, прогнозира Джема Грозданова

Ефектът на доминото от референдумите може да се увеличи, прогнозира Джема Грозданова

Председателят на външната комисия в НС: Живеем в интересни времена

На въпрос, ако се получи ефектът на доминото, Борисов шеговито коментира, че ще останем България и Румъния. Според премиера с излизането на Великобритания ЕС става по-слаб и това ще се отрази на България. „Когато е по-слаб виждате пазарите как реагираха, лирата как пада”, коментира още Борисов.

Brexit е звучен шамар върху евродемокрацията, коментира Каракачанов

Brexit е звучен шамар върху евродемокрацията, коментира Каракачанов

Вече 20 г. в Европа се говори, че този ЕС няма да излезе на добър край, припомни той

Според премиера това (излизането на Великобритания от ЕС - б.р.) ще бъде урок за всички, че трябва да действаме по-дисциплинирано и по-бързо.

Действително с излизането на Великобритания, ЕС трябва да се опита много по-дисциплинирано, бързо да се стабилизира, защото това безспорно ще бъде удар. Така премиерът Бойко Борисов анализира пред депутатите в пленарна зала резултатите от референдума във Великобритания.

Според Борисов, ЕС не трябва да дава никакъв шанс за специален статут на Великобритания. Борисов отново изтъкна, че в противен случай може да останем  само Гърция, България и Румъния в ЕС.  

Според него излизането на Великобритания във всички случаи ще предизвика сериозни катаклизми. „Аз не съм бил евродепутат, но сега при тази ситуация евродепутатите от Великобритания ще останат ли в Европарламента, и ако остават защо ще гласуват  неща, които не ги касаят?”, попита Борисов присъстващите в пленарна зала депутати.

Относно решението, взето от Министерския съвет, премиерът уточни, че желанието му е било във връзка с предстоящата среща на Върха на НАТО, която ще се състои на 8-9 юли , позицията, която българското правителство приеме, да бъде представена от министрите в парламентарните комисии така, че всякакви спекулации и разговори по темата да бъдат спрени.

На този съвет – темата за флотилията няма да бъде разгледана, коментира още Борисов. „Ние ясно сме казали, че в Черно море трябва да се спазват договорите от Монтрьо и съответно и това, което е под егидата на НАТО това се изпълнява”, каза още той.