ЦИК отказа да регистрира "Синята коалиция" за участие в изборите за Народно събрание.

Това съобщи Ралица Негенцова, говорител на ЦИК, цитирана от БТА.

Искането за регистрация не е събрало необходимите две трети от гласовете на комисията.

Решението подлежи на обжалване, добави Негенцова.

Тя обясни пред news.bg, че възраженията на членовете на ЦИК, гласували „отказ" за регистрация, се опира на аргумент за неизясненото съдебно представителство на един от членовете на коалицията.

На практика това означава отказ за регистрация заради съдебните спорове около новия председател на СДС Мартин Димитров и неизлязлата още съдебна регистрация.

Решението за отказ от регистрация може да бъде обжалвано в 24-часов срок.

БСП и ДПС търсят служебна победа. Това коментира лидерът на СДС Мартин Димитров по повод на отказа за регистрация:

„БСП и ДПС ги е страх от истинска битка с десните сили и търсят служебна победа на изборите за Народно събрание на България."

Той категорично заяви, че решението на ЦИК веднага ще бъде атакувано пред върховния административен съд.

От своя страна Иван Костов посочи, че това е било очаквано действие от двете управляващи партии, но това няма да попречи на десните сили в битката за победа на предстоящите парламентарни избори в България.

Мартин Димитров изрази увереност, че "Синята коалиция" и ГЕРБ ще съставят самостоятелно правителство след изборите за Народно събрание на България.
Той призова ГЕРБ на преговори със "Синята коалиция" да издигнат общи мажоритарни кандидати на предстоящите парламентарни избори на България.

Припомняне, опитите за регистрация на новото ръководство на СДС в лицето на Мартин Димитров, избран за лидер на партията през декември, са съпътствани от скандали.

При повторно разглеждане на първа инстанция, съдията си направи отвод. Мотив за това е големия брой подадени жалби, сред които и такива на бившия лидер на партията Пламен Юруков.

Междувременно преди седмица Върховният административен съд излезе с решение, че Юруков не е лидер на СДС още от 4 ноември 2008-ма.