Това е рокада в шаха, в която царят и топът си сменят местата, но царят си остава цар, а просто на единия топ му се дава повече поле за действие.

Така председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов определи в ефира на БНР оттеглянето на Ахмед Доган като лидер на ДПС.

Исмаилов очаква на предстоящите избори "шамар за Доган". Но шамарът от избирателите по този начин ще бъде в лицето на Местан, а не толкова в лицето на Доган.

Нападението над Ахмед Доган е криминален акт. Това е посегателство срещу личността на български гражданин. Същото може да се случи срещу служител на бензиностанция, срещу работещ в златарски магазин и т.н. Това дава много по-различен отзвук, в това число и международен.

Според него е имало пропуск в охраната на конференцията на ДПС. „По начина, по който се охранява г-н Доган, трябва да бъде охранявана и достъпа до конференцията", посочи Исмаилов.

Според него най-грозното нещо, което ще отеква дълго време, е било нападението над нападателя. „Това ще стои като петно на ревера на страната ни", подчерта той и добави, че е недопустимо подобно отношение от страна на делегати. „За съжаление и органите на реда НСО не можаха да овладеят ситуацията", посочи още Исмаилов.

Неговото обяснение за покушението е свързано с негативите, които натрупа Доган във времето и близкото му обкръжение. „Те се опитваха така да представят тези неща, че негативите да рефлектират върху техните избиратели и това да ги сплотява. Това стана основен инструмент на манипулацията. Съвсем нормално те изпаднаха в най-голямата изолация, в която са били", посочи председателят на Народна партия "Свобода и достойнство".

Самият Исмаилов призна, че Октай Енимехмедов е присъствал на учредяването на а партията Народна партия "Свобода и достойнство".
„Оказа се, че той е бил сред гостите на 1 декември в НДК на нашето учредяване. Очаквахме около 900 делегати, а дойдоха 1015 и още повече хора, които искаха да присъстват. Някои от тях са влезли като гости, за да не бъдат върнати. Той е бил един от тези хора. Той не е наш член", обясни Исмаилов.